• Arthur Keyner, eigenaar van Slijterij Bijvoet.

Wijnproeverij in Makado

PURMEREND Slijterij Bijvoet houdt op zondag 5 november in het Makado winkelcentrum een najaars wijnproeverij. Bezoekers kunnen verschillende soorten wijn proeven en genieten van lekkere hapjes. 'Vanwege de tijd van het jaar kiezen we voor de wat zwaardere wijnen en in verband met de feestdagen hebben we ook een aparte statafel met allerlei mousserende wijnen', zegt Arthur Keyner, eigenaar van Slijterij Bijvoet en erkend vinoloog van de Wijnacademie.

Ernst Buning

80 SOORTEN 'Vier importeurs openen aanstaande zondag flessen van 80 verschillende soorten wijn. Bezoekers krijgen hun eigen glas en kunnen naar hartelust proeven. We hebben wijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Zuid Afrika, Amerika, Argentinië en Chili. Je kan ervoor kiezen de wijn op te drinken of weer uit te spugen in de speciale bakjes. Iedereen krijgt een lijst met de wijnen en de prijzen. Daarmee kan je bestellingen opgeven en profiteren van speciale aanbiedingen. Natuurlijk zorgt een cateringbedrijf ook voor lekkere borrelhapjes en toastjes'.

ZELF PROEVEN 'Als mensen in de winkel komen kan ik bij elke wijn iets over die wijn en de smaak vertellen. Dat gebeurt ook tijdens onze masterclasses; dan is er volop aandacht voor het verhaal achter de wijn en de wijnstreek. Maar aanstaande zondag gaat het vooral om het zelf proeven, en minder om het verhaal achter de wijn', vertelt Arthur Keyner.

BINNENPLEIN 'We doen dit soort wijnproeverijen twee keer per jaar. Het binnenplein van het Makado winkelcentrum is hiervoor heel geschikt. Op zondag zijn de meeste andere winkels gesloten en hebben we dus alle ruimte en kunnen mensen rustig van de wijnen genieten. In het voorjaar betreft het vooral de wat lichtere wijnen, de rosé's en witte wijnen en in het najaar geven we meer aandacht aan wijnen die geschikt zijn voor de feestdagen'.

WALSEN 'In de aankondiging staat dat mensen kunnen ruiken, proeven en walsen. Dat bleek toch tot een misverstand te leiden: één van mijn klanten dacht we hier een orkestje zouden hebben en dat er op muziek gedanst kon worden. Leuk idee, maar we bedoelden iets anders: in dit geval wordt met walsen de beweging bedoeld die je met je glas maakt om de smaak en geur alle ruimte te geven', aldus Arthur Keyner.

ADVIES 'Soms komen klanten bij ons met het menu van een diner en vragen advies over de wijn. Dat is heel leuk om te doen. We kijken naar de meest geschikte wijnen voor de verschillende gangen van het menu, inclusief de dessertwijn. Ook kijken we of er behoefte is aan een mousserende wijn om de smaakpapillen te prikkelen. Als ze dan later terugkomen en het advies blijkt een succes geweest te zijn, is dat extra genieten voor ons'.

Vanwege de catering is het prettig als mensen zich van tevoren opgeven. Dat in de winkel, telefonisch: 0299 425 726 of via internet www.slijterij-bijvoet.nl . De proeverij vindt plaats in het Makado winkelcentrum op het JF Kennedyplein 61 op zondag 5 november tussen 14.00 en 17.00 uur. Kosten: 10 euro.