• Mouwlengte 7 overhemden

Mouwlengtes van een overhemd

Advertorial

Over het algemeen hebben merken van overhemden een brede selectie aan overhemden, die je dan vervolgens in de juiste maat moet hebben, de juiste fit, maar ook de goede mouwlengte.

Hoe bepaal je nou de juiste mouwlengte en waar let je dan op? Interessant? Lees snel verder!

De mouwlengte is de lengte van de schouder tot aan de pols van een overhemd.

Welke soorten lengtes zijn er?

De standaard maten voor mouwlengtes zijn 5, 6 en 7. Mouwlengte 6 is de meest voorkomende maat. Lengte 5 heeft een wat kortere mouw en 7 een wat langere mouw voor de lange man. Vaak is mouwlengte 7 geschikt voor mannen langer dan 1.80m.

Mouwlengte 6

Mouwlengte 6 overhemden hebben een lengte langer dan 60 cm en korter dan 69 cm. De gemiddelde lengte wereldwijd is 64 cm en voor westerlingen zelfs 68 cm. Daarom is het niet gek dat mouwlengte 6 de standaardbenaming is voor een overhemd die perfect past bij 80% van de mannen. De naam mouwlengte 6 komt natuurlijk vanuit het ratio 60-69 cm.

Mouwlengte 5

Mouwlengte 5 overhemden hebben een iets kortere mouw. De hemden zijn juist ontwikkeld voor een man met een kortere armlengte, zodat de manchet niet te veel over de pols valt. Nu is het niet zo dat de mouwen van mouwlengte 5 ook 50 cm zijn want dat is wel erg optimistisch. Deze maten vallen net wat onder de 60 cm zodat de iets kleinere man zijn overhemd optimaal kan dragen.

Mouwlengte 7

De meest nieuwe lengte en dan met name in landen met veel langere mannen is mouwlengte 7. Mouwlengte 7 overhemden zijn speciaal gemaakt voor de lange man. Hierbij moet men denken aan een man langer dan 1.90m.

Ik hoor je denken: maar wat maakt deze nieuwe lengte nou zo speciaal?

In Nederland wonen tegenwoordig bijna de langste mannen ter wereld. Nu willen deze heren er ook goed uit zien in overhemd, maar de mouwen vallen steeds net iets te kort. Hiervoor zijn mouwlengte 7 overhemden in de wereld gekomen. De mouwen zijn net wat langer dan mouwlengte 6 en zijn dan ook alleen gemaakt voor de langere man. Let op: bij het kopen van een overhemd dien je dus altijd aan te geven of ter plekke op te meten welke mouwlengte je hebt. Het verschilt namelijk of de lange man een lange mouwlengte ook wel écht nodig heeft.

Achterhalen mouwlengte

Om je eigen mouwlengte te achterhalen zodat je de volgende keer niet met een mond vol tanden staat als iemand aan je vraagt “wat zijn uw maten?”, moet je letten op de volgende punten. Je zult eerst moeten bepalen of je Europees gaat meten, of Engels. Dit verschil zit in de manier waarop je meet. Op de Europese manier meet men van de top van de schouder tot aan de pols. Bij de Engelse methode wordt er gemeten vanaf het midden van de rug/nek tot aan de pols. Let op: Om hier vervolgens een mouwlengte aan te geven, tel je hier één of twee cm bij op, ivm het krimpen van het overhemd.

Een andere snellere methode is aan de hand van je lengte. Over het algemeen komen de lengtes als volgt overeen:

  • Lengte < 1.75cm - Mouwlengte 5 (10% v/d mannen)
  • Lengte 1.70cm - 1.90m - Mouwlengte 6 (60% v/d mannen)
  • Lengte 1.85cm - 2.10m - Mouwlengte 7 (30% v/d mannen)
  • Daarboven - Mouwlengte 8 of 9

Voor het bepalen van de mouwlengte is ook nog van belang voor welke gelegenheid het is. Een zakelijk of casual overhemd valt namelijk met de mouw net op de knik van de pols en de hand. Die één of twee cm is bedoeld omdat overhemden altijd krimpen en men dat effect wil behouden. Als je een overhemd in combinatie met een pak of colbert draagt, dan dient de manchet van het overhemd één of twee cm onder het colbert uit te komen. Meer info op: overhemden.com.

Tip! Wil je Engelse maten omzetten in Nederlandse maten, vermenigvuldig dan het aantal inches met 2,54.

Mocht je nou een lange man zijn en jezelf herkennen in het lastig passen van een overhemd? Probeer dan eens Sleeve7, te verkrijgen op overhemden.com. Het merk voor de lange man.

Meer over de Europese methode

In Europa wordt de mouwlengte eigenlijk altijd opgemeten door de lengte van de arm te meten. Deze lengte wordt vanaf de punt van de schouder tot aan het einde van de pols gemeten. Plaats het meetlint op de punt van de schouder en meet tot net over het botje van de pols. Dit bepaalt de mouwlengte en ligt bij de meeste mensen tussen de 65 en 76 centimeter.

Meer over de Engelse methode

In Amerika en een aantal andere Engelstalige landen wordt de mouwlengte gemeten door te meten vanaf het midden van de rug tot aan de pols. Eerst wordt de afstand tussen het midden van de rug en de punt van de schouder gemeten. Daarna wordt de afstand tussen de punt van de schouder en het einde van de pols gemeten. Deze afstanden telt men bij elkaar op. Op die manier komt er een aantal centimeters uit die bepaalt welke mouwlengte je hebt.