• Zaterdag 6 juli gaf oud-eigenaar van boekhandel Het Leesteken Wouter van Waardt het stokje over aan Henk en Stefanie Schulte.

    Moments by Kelly

Leesteken in nieuwe handen

PURMEREND Het was zaterdag feest bij boekhandel Het Leesteken in Purmerend. Oud-eigenaar Wouter van Waardt gaf het stokje over aan Henk en Stefanie Schulte. Tijdens de overdracht was de burgemeester aanwezig en kwam stadsdichter Tjerk Hiemstra met een prachtig gedicht voor Wouter. Tenslotte werd de Wouter van Waard-lezing geïntroduceerd, een jaarlijkse lezing over ondernemen en cultuur.

Eline Klaver

OORSPRONG Zeven jaar geleden richtte Wouter van Waardt met een heel team Boekhandel Het Leesteken op nadat er meerdere boekhandels in de omgeving werden gesloten. Met veel steun en hulp heeft hij de boekhandel gemaakt tot hoe het nu is. Stefanie Schulte, nu eigenaresse van Het Leesteken, draait al jaren mee in de zaak. 'Ik werk hier nu zo'n zes jaar waarvan de laatste anderhalf jaar als bedrijfsleidster', vertelt ze. 'Toen Wouter naar een opvolger zocht, is hij naar mijn man en mij gestapt om te vragen of het iets voor ons was. Het is een uitdaging die wij graag aan gaan.' De achtergrond van man Henk ligt in de marketing, waardoor het voor hem helemaal een nieuwe stap is. 'Ik heb al gemerkt dat het boekenvak een complex vak is dat je niet zomaar doet. Het gaat niet alleen om boeken, maar ook heel veel daaromheen. De regio waarin wij zitten, vinden wij erg belangrijk en wij willen mensen ook iets kunnen bieden. Voor ons was dit het perfecte moment om in te springen en er iets moois van te maken.'

HETZELFDE Ondanks de overname zal er voor de klanten volgens de twee eigenaren niet veel veranderen. 'Het team blijft grotendeels hetzelfde', vertelt Henk. 'Bekende gezichten zoals Evelien en Tieka blijven in de winkel staan met een aantal flexkrachten die hen ondersteunen. Ook staan wij zelf natuurlijk in de boekhandel.' Daarnaast zal de essentie van de boekhandel het zelfde blijven volgens Stefanie. 'Het Leesteken is meer dan alleen een winkel waar je je boeken kunt kopen', zegt ze. 'Het is een ontmoetingsplek. Tijdens lezingen ontmoeten schrijvers hun publiek, maar ook onderling komen mensen hier voor een babbel. Wij vinden het erg belangrijk om deze gezelligheid te combineren met advies en kennis. Dat is onze kracht.'

REGIO De komende jaren wil het stel zich blijven richten op de regio. 'Wij willen naar de regio blijven kijken om ons assortiment af te stemmen op het publiek', vertelt Henk. 'Lokale schrijvers hebben ook zeker een plekje bij ons in de winkel. Maar daarnaast willen we onze klanten wel blijven inspireren en verrassen met nieuwe titels.' 'Ook is het voor ons een uitdaging om de levendigheid in de binnenstad van Purmerend te behouden', zegt Stefanie. 'Online bestellen maakt een grote inhaalslag, maar dat wint het bij lange na niet bij het kopen van het boek in een boekhandel. Bij ons heeft ieder boek een eigen verhaal en dat geven wij graag onze klanten mee.' Meer informatie? Neem dan een kijkje op de site www.libris.nl/leesteken of neem contact op via info@leesteken.nl.