• RC Waterland voorzitter Robert Jonk op de plek waar het nieuwe clubhuis wordt gerealiseerd.

    Kelly van Roosmaelen

Rugby Club Waterland klaar voor de toekomst

PURMEREND Na 12,5 jaar is het eindelijk zover, nieuwbouw voor Rugby Club Waterland. Vrijdag 27 september wordt op feestelijke wijze de eerste paal geslagen van het nieuwe clubhuis. Daarnaast komt er ook een tweede speelveld. Geen overbodige luxe, volgens RC Waterland-voorzitter Robert Jonk. 'We groeiden echt uit ons jasje. Wedstrijden begonnen extra vroeg omdat wij anders niet alle wedstrijden op een dag konden spelen. Wij komen nu echt ruimte tekort en zijn dan ook enorm blij met een extra veld. '

Kelly van Roosmaelen

Erwin Welbergen stond aan de basis van de oprichting van Rugby Club Waterland. Met een houten keet als clubhuis werden op het complex van voetbalvereniging De Wherevogels in 1983 de eerste wedstrijden in het rood-wit-blauwe shirt van RC Waterland gespeeld.

In 1988 werd de eerste paal geslagen van de huidige accommodatie aan de Van IJsendijkstraat. 'Wij hebben hier altijd met veel plezier gespeeld. Toen de Gemeente Purmerend plannen had om sporthal De Beukenkamp te vervangen voor een multifunctionele sporthal, zaten wij met ons clubhuis een beetje in de weg', zo vertelt Jonk.

EXTRA RUIMTE Er werd naarstig gezocht naar een nieuwe locatie, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. Jonk: 'De plannen liepen steeds spaak en uiteindelijk is er besloten om op de huidige locatie te blijven, maar in een nieuw onderkomen. Na 12,5 jaar is de kogel door de kerk en kunnen we gaan bouwen. En dat is hard nodig, want wij hebben de extra ruimte nodig.'

Rugby Club Waterland telt op dit moment bijna 400 leden. Er zijn drie herenteams, 2 damesteams, een heren veteranen team, dames veteranen team en dan zijn er jeugdteams in alle leeftijdsklassen van 4 tot en met 18 jaar. En de Bootcamp groep, die groep maakt ook gebruik van dat ene veld tijdens trainingen. Het is elke keer een enorme puzzel om trainingen en wedstrijden in te plannen op slechts één speelveld.

KLEEDKAMERS 'Wedstrijden moeten extra vroeg op de dag beginnen omdat anders niet alle teams aan bod komen. Dat is niet wenselijk, vandaar dat het bestuur ook blij is met het tweede speelveld dat gerealiseerd wordt. Ook beschikt de nieuwe accommodatie over 2 extra kleedkamers en een ruimte voor fysiotherapie.'

TOEKOMST Ook komt er een Athletic Skills Garden, een veld met attributen waar de fitheid getest kan worden en waar mensen na een blessure weer kunnen werken aan het herstel. 'Dit veld, mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van Topsport Noord-Holland, is uniek en niet alleen voor onze club. Ook andere verenigingen kunnen hier gebruik van maken. De nieuwe accommodatie voldoet aan de eisen van nu, maar ook aan de eisen van de toekomst. Dit wordt een topsportaccommodatie. RC Waterland is één van de weinige verenigingen in de regio die op landelijk niveau speelt. Met zowel een heren als een dames team. Daar hoort een goede accommodatie bij', zo laat de voorzitter weten.

MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE Saamhorigheid en respect zijn de pijlers van Rugby Club Waterland. Leden dragen de vereniging een warm hart toe. Maar RCW werkt ook aan de maatschappelijke functie, er wordt ook gekeken naar mensen buiten de vereniging.

'In samenwerking met Spurd worden op het complex trainingen gegeven van Stichting Life Goals, een sportprogramma voor kwetsbare mensen. En in samenwerking met de gemeente en Spurd trainingen van Uniek Sporten, voor mensen met een handicap.

De eerste paal van de nieuwbouw wordt op vrijdag 27 september geslagen door hoofdsponsor Gebr. Van 't Hek. Wethouder Hegger verricht samen met het jeugdlid dat de kleurplaatwedstrijd wint én Waterland-voorzitter Robert Jonk de feestelijke handeling. Naar verwachting neemt de bouw ongeveer 9 maanden in beslag.

Kijk voor meer informatie over de vereniging op: www.rugbyclubwaterland.nl.