• Chris Vos.

    Natasja Vos

Zilver voor Chris Vos

PYEONGCHANG/BEEMSTER Snowboarder Chris Vos uit de Beemster heeft jammergenoeg naast de Paralympische titel op de snowboardcross gegrepen. De 20-jarige Beemsterling die wereldkampioen op dit onderdeel is, ging al vroeg in de race onderuit waardoor concurrent, de Amerikaan Mike Schultz, naar de titel kon glijden. Vos moest genoegen nemen met het zilver.

De zilveren plak was voor Vos de derde paralympische medaille voor Nederland op de Winterspelen. In de snowboardcross bij de vrouwen won Bibian Mentel het goud en Lisa Bunschoten zilver.

Het verhaal van de 20-jarige Chris is bijzonder inspirerend, helemaal na het behalen van het zoveelste succes. Toen Chris vijf jaar oud was was, kreeg hij een zwaar ongeval, waardoor hij verlamd raakte aan zijn rechterbeen en een groot deel van zijn bilspier verloor. Met ongekend doorzettingsvermogen en wilskracht wist hij menigeen versteld doen staan door wereldkampioen snowboarden te worden, terwijl doktoren na zijn ongeluk zeiden dat hij nooit meer zou kunnen lopen.

'Het eerste wat de artsen zeiden tegen mijn ouders was: dit is de laatste keer dat jullie je kind zullen zien, dus neem maar afscheid van hem. In het ziekenhuis zeiden ze dat ik nooit meer zou kunnen lopen, laat staan sporten. Met snowboarden had ik echt het gevoel dat ik ervoor kon gaan. Als je valt: opstaan, hoofd omhoog en door blijven gaan. Mijn doel is het beste uit mezelf te halen tijdens de komende Paralympische Winterspelen en laten zien dat niets onmogelijk is', aldus Chris.