• Jan Smit hoopt dat het weer een groot feest gaat worden. Uiteraard is hij zelf ook van de partij.

    Fred Rotgans

Votown Festival na vier jaar grootser terug dan ooit

VOLENDAM Django Wagner is één van de optredende artiesten tijdens het Votown Festival dat op 29 juni gaat plaatsvinden in het KRAS Stadion in Volendam. Na vier jaar is het Festival weer terug. Jan Smit heeft er nu al zin in.

Johan Lok

'Ik hoop dat het op 29 juni één kolkende massa gaat het worden in het Kras Stadion,' aldus Jan Smit. De Volendammer is één van de optredende artiesten tijdens het Votown Festival. Na een afwezigheid van vier jaar is dat evenement terug in Volendam. En het wordt dit jaar grootser dan het ooit is geweest.

Op de laatste hoofdact na, zijn alle artiesten inmiddels bekend gemaakt. Naast Jan Smit zal ook worden opgetreden door Django Wagner en Peter Beense. Beide zangers kennen elkaar heel goed. Vorig jaar waren ze samen met Frans Duijts te zien in het AVROTROS-programma 3Man Sterk. De drie zangers draaiden in dat programma wekelijks een dag mee bij een bedrijf dat op zoek was naar werknemers. Uiteraard met werk dat totaal verschilde van hun dagelijks leven. Vooraf wist het drietal niet waar ze heen gingen. De reacties op deze formatie waren zo positief, dat Django, Peter en Frans een paar maanden daarna aan een zangformatie begonnen, onder de naam Echte Vrienden.

Uit Volendam zelf zijn de 3JS van de partij, bestaande uit Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte. Die laatste maakte eerder deel uit van Blue Velvet en kwam bij 3JS nadat zijn vader Jaap de groep begin 2013 verliet. 3JS werd landelijk bekend na het succes van hun debuutalbum Watermensen. In 2011 deed het trio namens Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival met het nummer Never Alone.

Uit Medemblik komt Pascal Redeker. Hij staat bekend als de zingende dj en werkte als eens mee aan de Half Time Show van De Toppers In Concert.

En dan is er ook nog de Volendamse band Hircus Circus, actief sinds 2012. Ze spelen voornamelijk muziek uit de jaren '60 en '70, maar Joey Bont, Jack Schilder, Kees Schilder, Peter Schilder, Jordy Tuip en Frank Zwarthoed maken geregeld uitstapjes naar andere jaren.

Jan Smit zelf behoeft nauwelijks introductie. De zanger, die bestuurslid is van FC Volendam, begon als Jantje Smit en is sindsdien niet meer weg te denken als zanger. Niet alleen solo, maar ook met het trio KLUBBB3 en sinds 2017 als lid van De Toppers. Daarnaast kennen we hem ook als presentator van programma's als De Beste Zangers Van Nederland en Muziekfeest Op Het Plein.

Het Votown Festival zal om 15.00 uur 's middags van start gaan en duren tot 23.00 uur. Gedurende die acht uur zullen er in totaal zeven live-acts hun kunnen vertonen.

Tijdens eerdere edities van het Votown Festival kon onder meer genoten worden van Nick & Simon, Xander de Buisonjé en Rowwen Hèze. 'En dit jaar moet het ook weer een waar feest worden,' vertelt Martijn Molleman. 'In 2012 waren er 10.000 toeschouwers. Dat willen we volgend jaar overtreffen. Dan moeten het er 12.000 worden.'

En al duurt het nog meer dan een half jaar voordat de het Votown Festival van start gaat, kaarten zijn nu al te koop tegen het EarlyBird-tarief van 27,50 euro per persoon (regulier tarief wort 30 euro per toegangsbewijs) via de Nationale Theaterkassa (www.ntk.nl) en binnenkort ook in Volendam bij Jan (CAS) Sombroek, VVV Volendam en FC Volendam.