• Vrijwilligers lezen gedurende een half jaar thuis voor.

    Lisa Schagen

VoorleesExpress viert eerste lustrum

PURMEREND De VoorleesExpress is een landelijke organisatie die de taalontwikkeling van kinderen stimuleert en de taalomgeving thuis verrijkt. De VoorleesExpress van Bibliotheek Waterland bestaat deze maand 5 jaar. Dit wordt gevierd op 1 februari met ruim 75 genodigden in poppodium P3 in Purmerend.

De VoorleesExpress is januari 2013 gestart met 10 voorlezers en 10 gezinnen als een pilot in de Bibliotheek Purmerend en kon van start gaan door een subsidie van het Oranje Fonds en Stichting Kinderpostzegels. Nu, vijf jaar later, werkt de VoorleesExpress Bibliotheek Waterland met ruim 120 voorlezers en meer dan 100 gezinnen per jaar. Niet meer alleen in Purmerend maar ook in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam-Zeevang en Landsmeer. Daarmee is de VoorleesExpress uitgegroeid tot één van de maatschappelijke projecten van Bibliotheek Waterland die niet meer weg te denken zijn uit het aanbod van de bibliotheek.

HANDVATTEN Vrijwilligers lezen gedurende een half jaar thuis voor bij gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Zij spelen taalspelletjes en geven de ouders handvatten om het voorlezen thuis een plek te geven. De vrijwilligers en de gezinnen worden na een zorgvuldige intake aan elkaar gekoppeld.

Twintig weken lang komt de voorlezer thuis bij het gezin. De Voorlezers worden ondersteund door de VoorleesExpress met speciaal materiaal en expertise van de landelijke Stichting VoorleesExpress, er wordt samen gezocht naar een aanpak die past bij de ouders en het kind.

FEEST Op donderdag 1 februari van 16.00 tot 17.30 uur is er een feestelijke bijeenkomst voor voorlezers en stakeholders in het Poppodium P3 te Purmerend aan de Purmersteenweg 17-19 in Purmerend.

Hieke van Til van de Stichting Taalvorming geeft een lezing over laagtaalvaardigheid en leesbevordering. Na afloop is er gelegenheid om het glas te heffen en met elkaar in gesprek te komen.