Veerboot keert terug tijdens Monnickendammer Visdagen

MONNICKENDAM Veerboot de 'Waterland' vervoerde de eerste toeristen tussen Monnickendam en Marken. De boot werd in 1986 verkocht en raakte in vergetelheid, maar is teruggevonden in Rotterdam waar zij dienst deed als partyboot. Tijdens de Monnickendammer Visdagen keert de 'Waterland' weer terug in vertrouwde wateren.

Veel oud-Monnickendammers kunnen het zich nog wel herinneren: de veerboot 'Waterland' die dagelijks toeristen vervoerde tussen Monnickendam en Marken. De familie Klein uit Monnickendam was eigenaar van de 'Waterland'. De heer G. Klein kocht de boot in 1943.

PARTYSCHIP In de jaren 80 werd de veerdienst Monnickendam – Marken opgeheven en werd de boot verkocht. Zij raakte in vergetelheid totdat de Amsterdamse stichting SEGA (Stichting Educatieve vaartochten Groot Amsterdam) lucht kreeg van het vaartuig. De boot was in eigendom van een Rotterdamse ondernemer die de 'Waterstad" (zoals zij toen heette) gebruikte als partyschip in de Rotterdamse wateren en de boot met wat achterstallig onderhoud op Marktplaats had gezet. SEGA nam het beheer van de 'Waterland' over.

HISTORIE SEGA hoorde over de Monnickendammer Visdagen en zag hierin een uitgelezen mogelijkheid om de boot weer in te zetten terug op haar oude vertrouwde plek op de Gouwzee. Ook de stichting van de Monnickendammer Visdagen was direct enthousiast. Voorzitter Gerard Meij: 'Het concept van de visdagen is dat we teruggaan in het verleden van Monnickendam. De ms Waterland is de eerste veerdienst die toeristen van en naar Monnickendam over de Gouwzee vervoerde. Ontzettend gaaf als we met deze boot weer een stukje historie in de stad kunnen terugbrengen.'

TOERISTEN De inzet van de 'Waterland' tijdens de Monnickendammer Visdagen is een proef. De exploitatie van de veerdienst is in handen van Rederij Volendam Marken Express. Bij succes is het de bedoeling dat de 'Waterland' ook volgend jaar weer toeristen over de Gouwzee gaat vervoeren, niet alleen tijdens de Monnickendammer Visdagen maar ook daarbuiten. De 'Waterland' komt in een eigen stichting. Deze stichting gaat zich hard maken om sponsoren te vinden en fondsen te werven om de boot in oude luister te herstellen.