'Tussen kunst en kist'

PURMEREND Voor de vierde keer wordt, van zaterdag 26 mei tot en met 3 juni, de Week van de Begraafplaats gehouden. Ruim zestig begraafplaatsen, verspreid over heel Nederland, nemen deel aan dit publieksevenement. Beheerders van deze begraafplaatsen nodigen iedere geïnteresseerde uit om deel te nemen aan één van de honderd georganiseerde evenementen.

OUDE BEGRAAFPLAATS Ook de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend neemt deel aan dit evenement door een extra openstelling op zaterdag 2 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Het thema van dit jaar is: 'tussen kunst en kist'.

VRIJWILLIGERS Bij het thema 'kunst' denk je niet direct aan een begraafplaats. Toch zijn er veel kleine kunstwerkjes ontworpen om de overledene en de laatste rustplaats eer aan te doen.

Sinds 2002 onderhoudt een groep bevlogen vrijwilligers deze monumenten met veel passie en liefde. De vrijwilligers zijn wekelijks bezig met het opknappen van de meer dan 450 monumenten.

OPEN DAG Tijdens deze extra open dag op zaterdag 2 juni zijn de vrijwilligers van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend op deze 354 jaar oude begraafplaats aanwezig.

ONDERHOUD Zij laten dan zien wat voor een soort activiteiten zij uitvoeren ten behoeve van het behoud en herstel van dit monument. Het groen rond de graven wordt onderhouden en teksten worden door middel van schilderen en graveren weer leesbaar gemaakt.

Om 11.00 uur is er een rondleiding over de begraafplaats. Op de begraafplaats liggen veel bekende, maar ook minder bekende Purmerenders. Tijdens de rondleiding komen zij even weer tot leven, en krijgen zij de aandacht die ze verdienen.

Neem voor meer informatie contact op met Alex Vallentgoed, tel. 414450 of Jan Kramer, tel. 432667.