• Er wordt driftig gerepeteerd voor de bijzondere concerten van Thomas.

    Thomas Tol

Thomas Tol halve eeuw in het vak

VOLENDAM In 1969 begon Thomas Tol als toetsenist bij BZN. Een simpel rekensommetje leert dat hij nu dus exact een halve eeuw in het vak zit. En dat gaat hij vieren. 'Ik ga drie heel bijzondere concerten geven in PX,' vertelt de 68-jarige Volendammer.

Door Johan Lok

Thomas Tol heeft in z'n leven heel wat nummers geschreven. Niet alleen voor BZN en het duo Tol & Tol dat hij vervolgens samen met zijn broer Cees vormde. De Volendammer schreef bijvoorbeeld ook voor Jan Smit.

Dit jaar mag hij zich 50 jaar artiest noemen en daar gaat hij op een bijzondere manier aandacht aan besteden. 'Ik heb in die jaren honderden nummers geschreven en daar ga ik er een aantal van uitvoeren tijdens drie concerten.

Op 8, 9 en 10 maart gaat dat gebeuren in PX in Volendam. Het worden uitvoeringen van bekende, maar ook minder bekende nummers, die in een ander jasje gestoken zijn. En daar zitten dus BZN-, Tol & Tol- en Jan Smit-nummers bij. Allemaal nummers die destijds al wroetend uit mijn piano zijn gekomen.

De nummers van Jan Smit heb ik zelf nog nooit gedaan. 'Als de morgen is gekomen' bijvoorbeeld is daar één van. Ik heb er heel veel zin in en de Volendammers zien het blijkbaar ook wel zitten, want er is nauwelijks een kaart meer te krijgen.'

Thomas staat natuurlijk niet alleen op het podium van PX. Hij doet dat met Klaas Tuip (slagwerk), Mike de Hont (bas), Harry Keizer (keyboards), Dirk Hoogland en Nico Stein (gitaar), Simon Stein, Liesbeth en Nelly Zwarthoed, Linda Schilder en Corina Vamvakari (vocals), Douwe van der Meulen (hobo) Emma Breedveld en Martijn Plomp (viool), Bense Huszar (cello) en Heleen Hulst (alt viool).

'Weet je wat het enige jammere is,' aldus Thomas. 'Dat mijn broer Cees niet in dat rijtje staat. Dat zou toch mooi zijn geweest.'

Cees overleed vorig jaar op 70-jarige leeftijd, nadat hij eerder een hersenbloeding had gehad. 'Ik mis hem nog iedere dag,' bekent Thomas. 'En ik zal tijdens die concerten absoluut geregeld aan hem denken.'