• (vlnr) Jasmina Apostolovic (voorzitter), Renata Willems (algemeen bestuurslid) en Jannie van der Ploeg (secretaris) van stichting Luctus

    Ernst Buning

Stichting Luctus opgericht

PURMEREND In het Waterlandhuis wordt zondagochtend 18 februari tussen 11.00 en 13.00 uur de officiële kick-off gegeven van het inloopcafé rouwverwerking. Toegang gratis.

Ernst Buning

Toen één van de huidige bestuursleden van Stichting Luctus haar man verloor, merkte ze dat er in Purmerend en omgeving geen mogelijkheid was om haar rouw en verdriet te delen met lotgenoten. Dit vormde de aanzet tot de oprichting van de stichting Luctus, in december 2017. Luctus is het Latijnse woord voor rouw. De stichting gebruikt dan ook – vrij naar luctor et emergo - het credo "ik rouw en kom boven". De Stichting wil een bijdrage leveren aan "gezonde rouw" en daarmee helpen voorkomen dat er geestelijke- en psychische problemen ontstaan.

Het bestuur bestaat uit vijf positieve en initiatiefrijke dames, waarvan vier zelf hun partner hebben verloren. Naast deze ervaringsdeskundige inbreng hebben alle bestuursleden ook andere expertise die ingebracht zal worden: Jasmina Apostolovic (linguïst – logopedist en praktijkhouder van logopediepraktijk ISTO) is voor de Parkinson Vereniging de Provinciaal Coördinator Noord Holland en Jannie van der Ploeg is geschoold in stervensbegeleiding en rouwverwerking. Renata Willems was jarenlang de stuwende kracht achter Wij Allemaal, een inloophuis voor (ex) kankerpatiënten. Conny Blokker heeft haar expertise op financieel gebied en Marja Kragten heeft een rijke ervaring opgedaan in het bestuur van het Parkinson Café Purmerend.

MAANDELIJKSE BIJEENKOMSTEN Er wordt begonnen met maandelijkse bijeenkomsten op elke 3e zondagochtend van de maand tussen 11:00 en 13:00 uur.

'Voor een goede structuur van de bijeenkomsten zullen we werken met thema's, gastsprekers en films. Het is belangrijk dat mensen zich gehoord voelen, erkend worden in hun rouw en dat zij ook bij andere herkennen wat ze zelf voelen. Je staat niet alleen!' zegt Jannie van der Ploeg. 'Soms zie je dat mensen hun verdriet zo ver weg stoppen dat het bevriest. Dan wordt gesproken over "gestolde rouw". Dat kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Ik kan me heel goed voorstellen dat we zo'n thema bij de hand nemen. Ook de fases van rouw die Elisabeth Kübler-Ross beschrijft, kunnen een goed handvat zijn voor een verdere verdieping en gesprek. Natuurlijk is elk rouwproces anders, afhankelijk van de persoonlijke situatie, de relatie die iemand had met de overledene, hoe iemand is overleden en ga zo maar door. Het is heel belangrijk om die persoonlijke verschillende te respecteren.'

ERKENNING EN HERLKENNING Voor een extra foto bij dit artikel neemt Renata Willems mij mee naar het kerkhofje aan de Overweersepolderdijk, een verscholen en verstild stukje Purmerend. Daar raken we aan de praat met een oudere heer die hier de urn met de as van zijn vrouw gaat plaatsen. Hij was hier al met haar geweest en dit leek hen een mooie plek. Volgende week zal hij samen met zijn dochters de urn plaatsen. Op de foto wil hij niet en als we hem over de Stichting Luctus vertellen is zijn eerste reactie afhoudend. Hij heeft al genoeg aan zijn eigen verdriet en kan daar de ellende van anderen niet nog eens bij hebben. Renata Willems ziet zo'n reactie vaker: 'Het is heel begrijpelijk, misschien zou ik zelf ook zo reageren. Toch blijkt vaak dat als mensen eenmaal naar een lotgenotengroep gaan, ze veel steun aan elkaar hebben en herkenning en erkenning vinden'.

Uiteindelijk kiezen we voor een foto van een gedenkteken voor mensen die plotseling zijn overleden, bijvoorbeeld door een hartstilstand of verkeersongeluk. In die gevallen is er geen tijd voor afscheid. Dat kan het rouwen extra moeilijk maken. Ook voor mensen die dit meemaken hoopt de Stichting Luctus een bron van steun te kunnen zijn.

INFORMATIE Stichting Luctus Waterland, Waterlandlaan 81, 1441 RS Purmerend

Facebook: Stichting Luctus verlies en rouwbegeleiding

Email: luctuswaterland@gmail.com tel: 06 20475245