• Simon de Wit kruidenierswaren aan de Dubbele buurt.

[Simon de Wit kruidenierswaren

Historische terugblik

Piet Jonker

PURMEREND Simon moest als 11- jarige jongen bijdragen aan de inkomsten van het gezin. Hij huurde een handkar, kocht een paar kazen op afbetaling en ventte die uit. De werkgever van zijn overleden vader leende hem dertig gulden, waarmee hij een klein winkeltje startte in een kamer van het ouderlijk huis in Wormerveer. Toen Albert Heijn zijn filiaal in Purmerend opende, bezat Simon de Wit al zes winkels en in 1929 was Purmerend aan de beurt. Het voormalig pand van touwverkoper Liet aan de Dubbele buurt werd verbouwd tot kruidenierswinkel en op donderdagmiddag 24 januari opende de nieuwe winkel.

SCHIPPER Geruime tijd voor de opening stonden al veel belangstellenden te wachten en zorgden muzikanten voor een goede stemming. Het feest ging door tot in de avonduren en de politie moest opreden om 'de dringende menschen' tegen te houden. De openingsaanbieding was dan ook niet mis. Bij besteding van fl. 1,50 kregen klanten een Vliegende Hollander (reuze ontbijtkoek) cadeau. Cor Westerveld begon als 14-jarige bij Simon de Wit en zijn werk bestond uit vakken vullen en het in ontvangst nemen van goederen. In het begin werd alles aangevoerd per schip, maar later ging alles per vrachtwagen. De chauffeur en zijn wagen werden nog jarenlang aangeduid als 'de schipper'. Alle goederen moesten via de winkel naar boven worden gesjouwd en uiteindelijk weer naar beneden. Cor: 'Per transportfiets mocht ik zaterdags zware dozen met boodschappen wegbrengen. Onder andere naar de familie De Lange aan de Overweersepolderdijk, en dat polderweggetje kende na de Destructor en het woonwagenkamp de nodige kuilen.'

Tijdens de markt op dinsdag werd gratis koffie geschonken in de winkel en was de roomboter in de aanbieding voor 67 cent per pond. Zeer gewild waren de Melkkoetjes (zegels) waarmee je kon sparen voor allerhande artikelen, van vleesschaaltjes tot vliegreizen, of de koopzegels voor contant geld. Vijftig gulden gespaard betekende zestig gulden uitbetaald. Op rommelmarkten zijn de wit/rode vleesschaaltjes nog steeds te vinden.

BAKKERTJE OUT Controle was er toen ook al, want in de deur tussen winkel en trap zat een doorkijkspiegel, waardoor het personeel oneerlijke klanten in de gaten kon houden. Het waren voornamelijk vrouwen die de boodschappen deden, maar er kwam ook elke week een man: Bakkertje Out. Hij kocht altijd vele pakjes van de goedkoopste margarine en slechts één pakje roomboter. Hij adverteerde dat zijn eierenkoeken met roomboter waren gebakken en dat klopte ook, maar wel vermengd met veel margarine. Collega's van Cor waren in die tijd onder andere Lien Dijkstra, Nel Dobber, Ria Baart en chef Van Trigt (later De Zwart). De winkel had een koelvitrine voor vleeswaren, maar melkproducten werden niet verkocht (wel boter kaas en eieren). Ook geen groente. Na de Gruyter in 1969 sloot ook Simon de Wit de zaak en kwamen Modehuis Sophie Visser, La Tortue, Gulzars Tandori restaurant en Thais restaurant Arissa in het pand.