• De nieuwe voorzitter van Reuring in het Leeghwaterpark, één van de locaties van het festival.

    Chris de Vries

'Reuring is voor iedereen'

PURMEREND Tijdens de nieuwjaarsreceptie in P3 is Tjeerd Glastra zondag benoemd tot de nieuwe voorzitter van het Reuring festival. Glastra volgt hiermee Paulus Brugman op.

Chris de Vries

We hebben afgesproken in het Leeghwaterpark in Purmerend, het episch centrum van het jaarlijkse Reuring festival. Sportief opgesteld met fiets, praktisch vooral tijdens het festival, staat Tjeerd Glastra op het nu nog rustige festival terrein waar het van 21 tot en met 24 juni een drukte van belang zal zijn.

UITDAGING 'Voor de bank ben ik werkzaam geweest in Purmerend. Hierdoor heb ik een groot netwerk ontwikkeld en sta ik midden in de Purmerendse samenleving', aldus de nieuwe voorzitter. De geboren Amsterdammmer en sinds 1990 inwoner van Purmerend vertelt verder. 'Ik ben 18 jaar bestuurslid van de stichting kinderopvang Purmerend geweest en was toe aan een nieuwe uitdaging. Toen kwam Reuring op mijn pad. Uiteraard was ik als bezoeker bekend met het festival.

VRIJWILLIGERS Glastra: 'Reuring is een festival voor en door Purmerenders. En met door bedoel ik de ongeveer drie honderd vrijwilligers waar we hartstikke trots op mogen zijn. Deze mensen zijn met veel passie aan het werk en omarmen kunst en cultuur in optima forma.'

Het Reuring festival bestaat al sinds 2002 en trok vorig jaar 42.000 bezoekers. Op het toppunt van het bestaan duurde het festijn meer dagen dan tegenwoordig het geval is. De bezuinigingen hebben hier ook toegeslagen.

UNIEK Toch is er ook voor dit jaar weer een gevarieerd programma samengesteld voor jong en oud. 'Het festival is voor iedereen toegankelijk en dat maakt Reuring ook best uniek', zo vertelt Glastra.

SPONSORS De financiële bijdrage van de gemeente Purmerend is de kurk waar Reuring op drijft. Verder zijn er veel sponsors die het festival een warm hart toedragen. 'Daarom hebben we een sponsor-lobbyist benoemd die nieuwe bronnen gaat aanboren en oude bronnen gaat versterken voor langere termijn. Dat is belangrijk voor de stabiliteit van de organisatie en dus het voortbestaan van het festival.'

AMBITIE De ambitie van de nieuwe voorzitter is duidelijk, het Reuring festival behouden omdat het mensen verbindt en er prachtige veelal gratis optredens worden gepresenteerd.

Glastra: 'Wat ook belangrijk gaat worden, is het duurzaam organiseren van het evenement. In samenwerking met gemeente en leveranciers streven we naar logistieke en circulaire materiaalstromen. Deze passen goed bij het imago van de gemeente Purmerend en Reuring.'

OPENING De kersverse voorzitter is van mening dat de spectaculaire opening van het festival op de Koemarkt terug moet keren. 'Wij gaan daarvoor de samenwerking zoeken met de ondernemers op de Koemarkt. Deze openingen zijn legendarisch en moeten in stand worden gehouden', zo besluit Glastra.

De organisatie is nog op zoek naar een vrijwilligerscoördinator. Belangstellen kunnen contact opnemen via: info@reuring.com