• Pixabay

Raad van State nog niet zo zeker over omstreden woningbouwplan De Looiers

PURMEREND Hoe zwaar tellen de aangevoerde bezwaren van omwonenden tegen de bouw van de woontorens De Looiers aan het Looiersplein? De rechters van de Raad van State zeiden woensdag tijdens een zitting dat ze over enkele van die bezwaren nog eens goed gaan nadenken. Het lijkt nog geen gelopen race voor de gemeente en projectontwikkelaar Linden Groep.

Adrie van der Wel

Volgens de advocaat van de ontwikkelaar zijn van de 40 appartementen, verdeeld over twee woontorens van 24 en 38 meter hoog, al 35 appartementen verkocht. Behoefte aan deze woningen in het duurdere segment is er dus wel. Maar de omwonenden zitten allerminst te wachten op dit project. 'Dit is een historische plek, een bastion. Hoogbouw past hier niet', zegt de woordvoerder van minstens 20 bewoners van de Purmersteenweg.

ZONE De Raad wilde vooral weten of deze locatie binnen de zogeheten Stedelijke Rug ligt. Volgens het hoogbouwbeleid van de gemeente is hoogbouw alleen geschikt in een zone die als Stedelijke Rug is aangewezen. Of de bouwlocatie binnen die zone ligt, gaat de Raad nu uitzoeken. De gemeente stelt dat de locatie binnen die zone ligt, omwonenden stellen dat die buiten de zone ligt.

Een ander heet hangijzer is het parkeren. Daarbij is het de vraag of de gemeente de juiste parkeernorm heeft toegepast. Volgens gemeentelijke berekeningen zijn er 54 parkeerplaatsen nodig. In de regel moet dat gebeuren op eigen terrein. Maar onder de hoogbouw zal maar voor 44 parkeerplaatsen ruimte zijn.

PARKEREN De overige 10 parkeerplaatsen moeten in de buurt worden gezocht, vindt de gemeente. Volgens een woordvoerster moet dat geen probleem zijn. Het gaat namelijk om plaatsen voor bezoekers van de woontorens. Voor de bewoners zelf is al gezorgd. En in het centrum is voldoende parkeerruimte te vinden.

Maar volgens de omwonenden is dat onzin. Ze wezen de Raad op het wegvallen van de parkeergarage 't Lammetje. En onlangs hebben horecaondernemers in het centrum ook al geprotesteerd tegen het gemeentelijke parkeerbeleid. De omwonenden stellen dat de parkeerdruk in de buurt al heel hoog is en dat die niet nog hoger kan worden.

NORM Bovendien is de gemeente afgeweken van de norm dat bezoekers op een maximale afstand van 100 meter toch wel een parkeerplek kunnen vinden. De gemeente vindt het aanvaardbaar dat in dit geval met een afstand van 300 meter voor bezoekers van De Looiers is gerekend. De Raad van State gaat beoordelen of dit nog wel aanvaardbaar is.

Als doekje voor het bloeden heeft de projectontwikkelaar wel 100.000 euro gestort in een parkeerfonds. Daarmee kan de gemeente elders in de stad parkeerplaatsen realiseren.

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.