• Pixabay

Plan groepsaccommodatie Uitdam op drijfzand

UITDAM 'Wat is het plan van de gemeente als we concluderen dat dit bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan?' Met deze veelbetekenende vraag maakte een van de rechters van de Raad van State duidelijk dat de vergunning voor de omstreden groepsaccommodatie bij een zeilschool op resort Poort van Amsterdam wankelt.

Adrie van der Wel


De rechtbank Noord-Holland verwierp eerder nog de bezwaren van de Dorpsraad Uitdam. Maar na een kort geding later bij de Raad van State werd al duidelijk dat de vergunning mogelijk in strijd is met het bestemmingsplan. Om die reden werd de vergunning alvast geschorst om onomkeerbare gevolgen te voorkomen.

Afgelopen week werd bij een uitgebreide behandeling van de bezwaren duidelijk dat de twijfels bij de Raad groot zijn. Woordvoerders van de Dorpsraad hoefden hun bezwaren over de grootschaligheid van het project nauwelijks toe te lichten. De rechters van de Raad begonnen meteen met het fileren van het besluit van de gemeente Waterland om de vergunning te verlenen.

Een eerste probleem voor de Raad is de juridisch zeer belangrijke kaart bij het bestemmingsplan. Die kaart maakt niet helder waar precies de groepsaccommodatie met kantoor mag worden gebouwd. Mogelijk moet ook die kaart worden aangepast. Daarnaast zal de Raad zich beraden over de vorm van het gebouw dat volgens het bestemmingsplan een hellend dak moet hebben. Het bouwplan toont schuine geveldelen, maar het gebouw wordt wel afgetopt met een plat dak. Volgens de Dorpsraad wordt met een plat dak meer bouwvolume gerealiseerd en daarmee ook meer ruimte voor gasten van het complex.

Een woordvoerder verklaarde dat Uitdam 125 inwoners telt. De groepsaccommodatie biedt ruimte voor zeker 160 personen. Dat gaat volgens hem vooral verkeersoverlast geven. De grootste twijfels bij de Raad gaan over het toekomstige gebruik van de accommodatie, die volgens het bestemmingsplan als toevoeging bij een zeilschool moet dienen. Maar het lijkt er volgens de Raad op dat de groepsaccommodatie veel belangrijker wordt dan de zeilschool.


Volgens de woordvoerders van de Dorpsraad is er nu niet eens een zeilschool. De advocaat van de initiatiefnemer van het project stelde dat die er wel is. Al moest worden toegegeven dat het een wel heel kleinschalige zeilschool is met niet meer dan twee boten. Opmerkelijk is ook dat deze zeilschool de exploitatie van de groepsaccommodatie zal gaan doen. Van het aanbieden van units in de groepsaccommodatie als beleggingsobject is volgens de advocaat afgestapt. Een spiksplinternieuw bedrijfsplan laat de exploitatie van de accommodatie over aan de zeilschool.

"Een unit huren kan alleen voor groepen in combinatie met wateractiviteiten", zei de advocaat van de initiatiefnemer. Maar het blijft de vraag voor de Raad of dit plan wel past binnen de regels van het geldende bestemmingsplan. Als de Raad de vergunning vernietigt, zal er geen apart bestemmingsplan worden gemaakt voor dit project, verklaarde een woordvoerder van de gemeente. Het bouwplan zal dan moeten worden aangepast, zodat het niet meer in strijd is met het bestemmingsplan.
De Raad van State oordeelt over zes weken.