• Johan Koopmans

Paling roken, varen en zingen

MONNICKENDAM Paling roken, varen en zingen. In Monnickendam werd afgelopen weekend het Jan Haring Weekend gehouden.

Het was de 27e editie van de Jan Haring zeilwedstrijd op het Markermeer. Tot groot plezier van de organisatie waren er dit jaar weer veel oud gedienden, maar ook nieuwe gezichten te verwelkomen. Het aantal deelnemers begint hierdoor weer te groeien. Op vrijdag was de haven vanaf 12.00 uur opengesteld voor de deelnemers, waarna de deelnemers vanaf 19.00 uur hun bord met wedstrijdnummer op konden halen. Voor de laatkomers was er nog gelegenheid om zich op zaterdagochtend in te schrijven bij de dames van het inschrijfbureau om zo toch nog een wedstrijdnummer te bemachtigen.

Er werd gestreden in vijf categorieën, schouwen, botters, tjalken, aken en overige schepen. Zondagavond werd duidelijk dat net als vorige jaren de ZA1 het 'allover' klassement had gewonnen. Uiteraard werden de winnaars per categorie ook in het zonnetje gezet en ontvingen hun prijzen uit handen van voorzitter Cor Groenewoud. Ook de deelnemers die buiten de prijzen vielen werden bedankt voor hun aanwezigheid in de vorm van een pakje aal.

In de middag was er de palingrookwedstrijd rond de gezellige binnenhaven van Monnickendam. Ongeveer 130 amateur-palingrokers streden fanatiek voor de felbegeerde trofee en eeuwige roem.