• Eeuwelinge Johanna (Jo) Mul.

    Piet Jonker

Eeuwfeest voor Johanna Mul

PURMEREND In de snackbar van Johanna (Jo) Mul aan de Hoogstraat in Purmerend serveert bedrijfsleider John koffie, ijs, patat en andere eetwaren en vaste klanten maken er gezellig een praatje. Jo Mul zit geregeld op het terras en zwaait vriendelijk naar voorbijgangers. Als mensen haar aanspreken is de eerste vraag steevast 'wie bent u?', want het geheugen laat haar een beetje in de steek. Dat is niet zo verwonderlijk want deze maand is ze maar liefst honderd jaar geworden.

Piet Jonker

AVONDZON Opa Mul vertrekt begin vorige eeuw naar Utrecht en begint met zeven dochters een theehuis/speeltuin en vader neemt de vleeschhouwerij in Purmerend over. Op 2 augustus 1919 wordt een meisje geboren en vernoemd naar overgrootmoeder Johanna Sistermans die met haar echtgenoot stalhouderij De Amsterdamsche Poort runt. Ondanks het ietwat slecht functionerend geheugen weet Jo nog dat ze als kind vaak op de grote trap van Avondzon speelde: 'De directrice kwam dan boos naar buiten en stuurde ons weg.' Tantes van Johanna hebben een hoedenwinkel naast de slagerij (later onder andere Muis en Zeekant).
RIJBEWIJS Het is al snel hard werken bij vader in de slagerij en op oudere leeftijd gaat ze ook bestellingen wegbrengen. Bij slecht weer met de auto en dus moet Jo haar rijbewijs halen. Er komt een boze blik in haar ogen als ze dichtbijkomend fluisterend vertelt dat de rijleraar bij de eerste les zegt: 'vrouwen horen in de keuken'. Ze is er nog boos over, 'maar ik ben toch geslaagd'.
Na het sluiten van de slagerij gaat Jo in de horeca werken en verzorgt samen met Henk van der Woude de kantine van het zwembad in Wijdewormer. Jo: 'De opening werd verricht door de commissaris van de Koningin en ik mocht een biertje voor hem tappen.' Ook tijdens dansavonden in het Herenlogement staat ze achter de bar.
BROODJE VAN JOOTJE Jo koopt het pand van bakker Vlaar en op 15 oktober 1958 opent burgemeester Kooiman de snackbar met de woorden: 'Amsterdam heeft Broodje van Kootje, maar wij hebben Broodje van Jootje'. Een jaar later deelt Mul gratis ijs uit vanwege de primeur met een Expresso ijsbar. De Hoogstraat staat vol en het is een ware veldslag om bij het loket te komen.
100 JAAR Steun en toeverlaat John brengt Jo op haar 100ste verjaardag, zoals altijd als het weer het toelaat, met de rolstoel van het verzorgingstehuis naar de Hoogstraat, 'want dit is nog altijd mijn huis' zegt ze resoluut. Vriendelijk zwaaiend naar voorbijgangers neemt ze op het terras de felicitaties in ontvangst.

Slingers en ballonnen zijn er niet, daar had Jo geen zijn in en officieel bezoek hoeft ook niet. Koffievisite van een paar familieleden is genoeg.