• Annemiek van Munster
  • Annemiek van Munster
  • Annemiek van Munster
  • Annemiek van Munster

Annemiek en Yoko, een ijzersterk team

MONNICKENDAM Annemiek van Munster is geboren met staar en daarna verkeerd geopereerd waardoor zij een visuele handicap heeft. Nadat haar geleidehond Chanda met pensioen ging, en nu bij Annemiek in huis woont, mocht de Monnickendamse in 2018 geleidehond Yoko verwelkomen. 'Yoko zorgt ervoor dat ik me veilig door het verkeer kan bewegen. Door haar voel ik me zelfverzekerder en durf ik veel meer. We zijn echt een heel hecht team', aldus Annemiek. Om te laten zien hoe belangrijk een geleidehond is voor mensen met een visuele handicap, is Annemiek de Facebookpagina Geleidehond Yoko gestart.

Op deze pagina beschrijft Annemiek vanuit het standpunt van haar geleidehond de avonturen die zij samen beleven. De verhalen zijn grappig, maar ze hebben wel degelijk een serieus doel: meer inzicht geven in het leven met een visuele handicap. Inmiddels heeft Geleidehond Yoko bijna 1500 volgers en is zij inmiddels ook actief op Instagram.

'Mijn naam is Yoko, maar soms 'foei', of 'let op' en best vaak 'doe toch eens normaal'. Als geleidehond help ik dagelijks mijn slechtziende vrouwtje Annemiek over straat. Een serieuze taak waar ik best goed in ben, al zeg ik het zelf. Af en toe rolt ze wel eens over een paaltje, maar ik geloof niet dat dat mijn schuld is.' Zo begint de eerste post van geleidehond Yoko, een door Geleidehondenschool Hermen Jansen gefokte en getrainde Oudduitse herdershond. Op ludieke wijze vertelt zij wat zij en haar 'vrouwtje' allemaal meemaken. Uit de verhalen kun je opmaken hoe het is om als visueel gehandicapte met een geleidehond om te gaan en hoe belangrijk zo'n hond is. Zo vertelt Yoko op een grappige manier over haar opleiding tot geleidehond en wat zij als geleidehond allemaal kan. En daarnaast brabbelt ze over de gewone huis-en-tuin perikelen, de eeuwige strijd over het liggen op de bank, het sarren van haar 'zus' gepensioneerd geleidehond Chanda en vrouwtjes gemopper als ze weer eens 'oeioeioei' loeit.

https://www.facebook.com/GeleidehondYoko/