• Breedstraat V.l.n.r: Jaap Out, Henk van der Woude en Toon Visser.

    Archief

Licht uit bij Out's verlichting

PURMEREND Veel familiewinkels in Purmerend hebben het veld moeten ruimen voor grote winkelketens, en slechts een klein aantal wist zich te handhaven. Eén daarvan was de winkel van Out. Ruim 80 jaar een vertrouwd beeld in de stad, maar uiteindelijk ging ook daar het licht uit.

Piet Jonker

Het begon in 1927 aan de Breedstraat 3. Jaap Out, getrouwd met Catharina Hartog, begon een zaak in rijwielen en radio's. Er kwamen al snel moderne spullen bij zoals als stofzuigers, petroleumgasbranders en carbidlampen. Tijdens kermis, harddraverij en op marktdagen kon je er ook je fiets stallen en versleten tandenborstels werden weer als nieuw gemaakt. Out kwam altijd met de nieuwste snufjes zoals een radiowagen (de outophon ), kooktoestellen of een kachel voor bruinkool. Tussen de bedrijven door werd samen met Adam van der Veen een lijnoliepers uitgevonden. Voor veel opzien zorgde de 'wincharger', een molen op een veertien meter hoge mast die 6 volt elektriciteit opwekte.

WARME BROODJES Out was hoofddepothouder van Esso gas. De gasflessen werd rondgebracht op de transportfiets en later met een auto met aanhanger. Zoon Jan kwam na zijn schoolopleiding en militaire dienst in de zaak en trouwde met Tini Knaap. Naast de boekhouding stond Tini ook achter de toonbank. Hypernerveus hielp ze haar eerste klanten, maar toen de REM met televisie-uitzendingen begon, en de speciale antennes (Tomadorek) als warme broodjes over de toonbank gingen, wist zij binnen de kortste keren de klanten alles te vertellen over televisie. Jan Out was de eerste in Purmerend die op 21 december 1950 een spelend televisietoestel in de winkel had. Ook bij de komst van de kleurentelevisie in 1956 was Out de eerste die het nieuwe wonder kon laten zien. In het Heerenlogement aan de Gouw werden demonstratieavonden gegeven, waarbij men een nieuw wonder der techniek, de Bico wasmachine en droger, kon aanschouwen en aanschaffen voor 185 gulden.

LUCHTBALLON In 1959 kocht Out een grote luchtballon om te experimenteren met een tv-antenne die buitenlandse televisiestations kon ontvangen. Na afloop werd de naam Out erop geverfd en de ballon aan de overkant van het pontje bij de Melkweg vastgezet als reclameobject. Op een duistere manier is de kabel 's nachts losgekomen en is de ballon er vandoor gegaan. Niemand wist waarheen, maar volgens 'deskundigen' vermoedelijk richting Frankrijk. Vele jaren later, toen iedereen de ballon allang vergeten was, kwam er een kaart uit Zweden. De ballon was daar gevonden en het had even geduurd, maar uiteindelijk waren ze er toch achter gekomen waar Out te vinden was. Na een verbouwing van het oude pand van Beemsterboer aan de Kaasmarkt 14 openden Jan en Tini op 1 april 1970 er een lichtboetiek.

Drie jaar later ging de winkel aan de Breedstraat dicht en na ruim 80 jaar familiebedrijf, ging op 1 augustus 2008 ook het licht uit aan de Kaasmarkt.