Kunstenaars zetten atelierdeuren open

MIDDENBEEMSTER Tijdens de Open Dag Beemster zetten ook de kunstenaars in de Leeghwater Ateliers de deuren open voor publiek. Belangstellenden zijn op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, van 10.00 tot 16.00 uur welkom.

In de voormalige Witte MAVO, een monumentaal schoolpand aan de Leeghwaterstraat hebben drie kunstenaars, Yolanda Eveleens, Ruud Streefkerk en Rogier Oversteegen, een woon-werkplek gecreëerd.

Op vaste momenten in het jaar stellen zij hun ateliers open voor publiek, waaronder Hemelvaartsdag. Daarnaast zijn de ateliers aan de Leeghwaterstraat 26 in Middenbeemster gedurende het hele jaar op afspraak te bezoeken.

Rogier Oversteegen toont tijdens de open dag zijn olieverfschilderijen. Er is veel nieuw werk van de schilder te bezichtigen.

SJABLOON Ruud Streefkerk maakt sjaboonschilderijen met olieverf op papier.

Een unieke techniek. De schilderijen vormen dikwijls de neerslag van indrukken die hij tijdens zijn reizen door Europa opdoet. Uitgangspunt is een schets waarvan hij een sjabloon snijdt. De voorstelling wordt opgesplitst in ontelbare, grillig gevormde kleurvlakjes, eilandjes gescheiden door witte lijnen. Deze losse vlakjes worden ieder op zich bewerkt alsof het aparte abstracte schilderijtjes zijn. Soms worden de schilderijen gecombineerd tot meerluiken.ETSEN Yolanda Eveleens volgde de opleiding Vrije Grafiek aan de Rietveld Academie, waar ze zich bekwaamde in de etstechniek.

Haar atelier bevat een verzameling herfstachtig materiaal zoals dode vogels, botjes, schedeltjes en verdorde planten, een fascinatie die in haar etsen tot uiting komt.

Groei, metamorfose en de vier elementen aarde, water, lucht en vuur vormen een veelvuldig terugkerend thema.