• De Speeltoren

De Speeltoren verwelkomt 50.000e bezoeker

MONNICKENDAM Het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam heeft het afgelopen weekend de 50.000e bezoeker mogen ontvangen. Met een gemiddelde van 7.000 bezoekers per jaar sinds de opening in 2012 blijkt de gekozen opzet om er een gevarieerd en speels museum vol verschillende verhalen van te maken, een succesvolle formule te zijn.

Ongeveer de helft van de bezoekers komt uit onze regio, maar het museum ontvangt ook veel toeristen uit binnen- en buitenland.

Het museum bruist van de activiteiten. Er wordt hard gewerkt aan de plannen voor de herinrichting van de Carillonzaal en er komt een nieuwe opstelling van de schenking traditionele muziekinstrumenten van Maisa van der Kolk van de Muziekkamer Edam. Bij deze opstelling in de Juniorzaal komt een monitor met korte filmpjes waarin ze allemaal bekeken en beluisterd kunnen worden. Vanaf mei jl. geeft Maisa al elke eerste zondag van de maand goed bezochte muzikale demonstraties in het museum met een deel van deze middeleeuwse snaarinstrumenten. Op zondag 1 september geeft Van der Kolk van 14.00 tot 15.00 uur weer een demonstratie.

Ook is tot en met 22 september de tentoonstelling 'Boten bij de vis te bezichtigen, waarbij museumbezoekers kennis maken met de vissers, hun schepen en de werven waar zij werden gebouwd. Er zijn modellen van schepen, uniek beeldmateriaal van scheepswerven en originele objecten die gebruikt werden in de visserij te zien.


Waterlandsmuseum de Speeltoren is gevestigd aan Noordeinde 2-4 in Monnickendam. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Zie ook: www.despeeltoren.nl.