• V.l.n.r: Eelke, Ingrid en Julian.

    Johan Koopmans

Greetje Gutter editie Wijnroute

MONNICKENDAM In het eerste jaar dat de Wijnroute in Monnickendam georganiseerd werd, hield de organiserende Ondernemersvereniging Waterland glazen over. De jaren daarna nam het evenement een enorme vlucht en de afgelopen jaren zijn de glazen, die als toegangsbewijs dienen voor deze Wijnroute, zelfs binnen een uur uitverkocht. Ook dit jaar waren die glazen snel weg en kijken honderden mensen uit naar de zevende editie van de Wijnroute, die op zaterdag 14 oktober aanstaande plaatsvindt.

Janine Klein

De Wijnroute in Monnickendam is een initiatief van Ondernemersvereniging Waterland (OVW), cluster Detailhandel. Vanuit dit cluster heeft een aantal ondernemende winkeliers de organisatie op zich genomen. Julian Oosterloo van Sako Juwelier en Arjan Klein van Wijnhuis Monnickendam organiseren het evenement sinds het eerste uur. Nieuw dit jaar is Eelke Veltman van Bril & Lens, die de taak van Greetje Gutter van Bakkerij Gutter heeft overgenomen.
Eelke: 'Na jaren kartrekker van het cluster detailhandel te zijn geweest, heeft Greetje begin dit jaar afscheid genomen van die functie. Daardoor was er een vacature in de organisatie van de Wijnroute die ik heb ingevuld. Ik kan nu uit ervaring zeggen dat het best veel werk is. Om Greetje te bedanken voor haar enorme inzet voor ons cluster én de Wijnroute, hebben we gemeend haar op een passende manier te moeten bedanken. En dat doen we dan ook met de speciale 'Greetje Gutter editie' van de Wijnroute. Het speciaal vervaardigde wijnglas is een echte eyecatcher die niet in de collectie wijnglazen mag ontbreken.'
Ook dit jaar nemen weer tientallen ondernemers deel aan de Wijnroute. Julian: 'Het idee van de Wijnroute is om ondernemers op een leuke manier in contact te brengen met de consumenten, die zo laagdrempelig kennis kunnen maken met de ondernemers in de binnenstad van Monnickendam. In totaal doen er meer dan dertig bedrijven mee en schenken we per locatie twee verschillende wijnen. Dat kunnen witte, rosé of rode wijnen zijn, maar ook bubbels of dessertwijnen. De Wijnroute is van 19.00 tot 21.30 uur op zaterdagavond 14 oktober. Het eerder gekochte wijnglas ad 12,50 euro is het toegangsbewijs. In totaal zijn er 1.000 wijnglazen in omloop. Het aantal is al jaren gelijk en zal vanwege de vergunning ook niet verhoogd worden. Los daarvan kunnen de veelal kleine winkels in de binnenstad ook gewoon niet meer bezoekers aan.'
Bezoekers kunnen, net als elk jaar, weer verrassende wijnen proeven. Arjan: 'Elk jaar zoek ik de lekkerste en mooiste wijnen uit alle werelddelen om aan de deelnemers te laten proeven. Bij elke locatie zijn dat er twee. Het is ondoenlijk om alle wijnen te proeven tijdens de Wijnroute, maar op deze manier kunnen mensen hun keuze ofwel af laten hangen van het betreffende bedrijf of van de wijnen die er geschonken worden. Voor elke wijn heb ik een beschrijving gemaakt, die is toegevoegd aan de routebeschrijving, waarop alle deelnemende bedrijven te vinden zijn. Zo weten mensen wat ze drinken en kunnen ze de wijn aanstrepen als ze `m lekker vinden. Dan zie ik ze vanzelf weer terug in de winkel', lacht hij.

Hoewel de wijnglazen inmiddels uitverkocht zijn, zal het na afloop van de Wijnroute nog lang gezellig zijn in de kroegen in de binnenstad van Monnickendam.