• Hans Smid RIVM

Gratis tekenpas tijdens Week van de Teek

STREEK De 'Week van de Teek' gaat maandag 15 april van start. Landschap Noord-Holland is één van de organisaties die meewerkt aan dit landelijke initiatief. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Dan is het vooral belangrijk om de teek snel te verwijderen. Landschap Noord-Holland stelt daarom een gratis tekenpas beschikbaar voor een veilige verwijdering van teken.

AFTRAP De lente is het traditionele aftrapmoment voor de campagne 'Week van de Teek', want in deze tijd van het jaar worden de teken weer actief. Net nu het mooi weer is en iedereen er op uit trekt om te genieten van de natuur. Extra opletten dus, want deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen.

TEKENPAS Landschap Noord-Holland vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet kunnen genieten. Daarom heeft de natuurorganisatie 10.000 gratis tekenpassen beschikbaar. Zo'n tekenkaart blijkt een van de beste en meest veilige manieren te zijn om een teek te verwijderen. Dankzij het handige formaat (creditcard) is de tekenpas makkelijk mee te nemen in de portemonnee en zijn mensen altijd voorbereid. Bovendien heeft de pas een inkeping om zowel volwassen als jonge teken (nimfen) snel en soepel te verwijderen.

Inwoners van Noord-Holland kunnen de pas aanvragen op landschapnoordholland.nl/tekenpas. Maar wees er snel bij. Want op is op.

In de 'Week van de Teek', die wordt gehouden tot en met 21 april, brengen allerlei natuur- en groene organisaties teken, tekenbeten en de risico's van tekenbeten onder de aandacht. Want zo'n beet kan voor veel ellende zorgen en de ziekte van Lyme veroorzaken. Veel mensen denken dat teken zich in bomen bevinden, maar dat is niet waar. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in je eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Meer informatie over de risico's en de beste beschermingsmaatregelen zijn te vinden op: www.lymevereniging.nl