• Middeleeuws Genootschap Monnickendam

Geneeskunde wordt straattheater

Middeleeuws genootschap viert jubileum

MONNICKENDAM Wat ooit begon als een groep Monnickendamse enthousiastelingen die tijdens de stadsfeesten van 2005 een serie middeleeuwse acts hebben opgevoerd, is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een vermaard, geroemd maar ook berucht gezelschap. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam, kortweg MGM, heeft sinds de definitieve start in 2008 inmiddels zo'n 60 succesvolle optredens in vele uithoeken van Nederland en België achter de rug en een spoor van - soms wonderlijke - genezingen achter gelaten.

De voettocht met 450 middeleeuwers vanuit Monnickendam naar het jubilerende Edam (eveneens 650 jaar stadsrechten) en het optreden aldaar in juli 2007 was zo leuk en succesvol, dat toen direct het idee is ontstaan om deze bijzondere acts vaker en elders op te voeren. In november 2007 werd besloten om dat georganiseerd te gaan doen en het eerste optreden vond in april 2008 plaats in de tuinen van Kasteel Haarzuilens tijdens het Elf Fantasy Festival.

GENEESKUNDE Ondertussen is MGM een begrip geworden in de wereld van de middeleeuwse geneeskunde. Het gezelschap wordt nu door organisatoren van stadsfeesten en middeleeuws festivals gevonden en gevraagd om de lokale festiviteiten op te luisteren. Met een grote groep en met veel plezier worden de vele facetten van de toenmalige geneeskunde op een ludieke wijze gedemonstreerd in de vorm van standwerken en straattheater. Tot groot vermaak en soms tot afgrijzen van de toegestroomde nieuwsgierigen, waartussen zich altijd wel enkele onwetende patiënten/slachtoffers bevinden.

Gaandeweg de jaren heeft MGM heel het land doorkruist voor grote en kleine optredens in de regio maar ook in Overijssel, Gelderland, Brabant, Zeeland en zelfs op diverse festivals in België. Naast geneeskunde brengt MGM daarmee ook de bekendheid van Monnickendam in den lande.

TELEVISIE OPNAMEN Naast deze optredens organiseert MGM ook elk jaar op 2 november de Allerzielentocht. Tijdens de afgelopen editie zijn daarvan door de EO opnamen gemaakt voor het nieuwe programma Van Harte op NPO2. In de televisie-uitzending van woensdag 7 februari is dat verslag te zien.

Ook is in 2013 een bijdrage geleverd aan het TV-jeugdprogramma Voor God en Vaderland (hoe vergiftig je een paus), is in het verleden de rederijkersklucht 'Het Appel-paradijs' opgevoerd en beheert MGM sinds vorig jaar de grote kerststal van de hand van Herman van Elteren, zoals die jaarlijks in de Waegh in Monnickendam is te bewonderen.

MGM viert het jubileum met leden en oud-leden in een besloten setting op zondag 21 januari aanstaande.

Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam (MGM) heeft zich verdiept in de Middel-eeuwse geneeskunde en treedt op bij stadsfeesten of -festivals in Nederland en (soms) België. Voor meer informatie: www.middeleeuwsmonnickendam.nl