• Han Giskes

'Er kan veel misgaan'

PURMEREND Vanaf zondag 4 november is de medische zorg voor pasgeboren baby's en meerdaagse opname van kinderen van Purmerend naar Hoorn verplaatst. Ook de mogelijkheid om te bevallen is vanaf heden niet meer mogelijk in Purmerend.

Eline Klaver

Tot afgelopen zaterdag 16.00 uur konden zwangere vrouwen nog terecht voor bevallingen in het Geboortehotel en op de afdeling Verloskunde. Daarmee is de laatste baby in het Waterlandziekenhuis geboren. Ondanks dat er wel enige begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap, spreekuren bij kinderartsen en dagbehandelingen voor kinderen blijven, maken veel mensen zich zorgen.

ZORGEN Zo maakt ook oud-ambulancemedewerker Jan Koopman zich zorgen. 'Ik mis in deze verhuizing eigenlijk het hele 112-verhaal', zegt hij. 'Straks gaan mensen met hun kinderen zeulen en daarmee kan veel misgaan.' Volgens Jan kan het levensgevaarlijke situaties tot gevolg hebben als ouders met een ziek kind gaan rijden en vindt dit het werk van het ambulancepersoneel. 'De meldkamer en het ambulancepersoneel zijn ervoor opgeleid om rustig te blijven en goed te handelen in noodsituaties. Ouders in paniek niet. Ik heb ouders vaak genoeg de raarste dingen zien doen om hun kind te redden. Rijden door rood licht, de vluchtstrook pakken. Noem het maar op. Mijn advies is om in geval van ernstige situaties altijd 112 te bellen en ik vind dat het ziekenhuis dit best wat meer mag uitdragen.' Ook de reistijd naar het ziekenhuis zien vele als probleem. Tijdens de spits staat er namelijk vaak file op de E22 en is Hoorn dus moeilijk te bereiken.

REACTIE De acute verloskunde, neonatologie en klinische kindergeneeskunde is van het Waterlandziekenhuis in Purmerend naar het Westfriesgasthuis in Hoorn is verplaatst om zo de kwaliteit van de zorg voor kinderen te verbeteren. Zo is het nu mogelijk om 24/7 de patiënten te verzorgen door gespecialiseerde medewerkers met de nieuwste technologieën. In een reactie op de mensen die zich zorgen maken, schrijft het ziekenhuis: 'Wij begrijpen dat de berichtgeving veel vragen oproept en dat dit een grote verandering is voor inwoners in en rondom Purmerend. Echter verandert het eerste contact bij spoed niet. Net als altijd, moeten ouders in levensbedreigende situaties altijd 112 bellen. Bij niet levensbedreigende situaties adviseren wij de huisarts te bellen en buiten de kantoortijden de Spoedpost. De dienstdoende huisarts van de Spoedpost legt aan de ouders uit wat de volgende stap is en verwijst eventueel door. De ernst en de aard van de klachten bepaalt of kinderen naar Purmerend of Hoorn worden doorverwezen. Hierbij neemt hij alle omstandigheden mee in zijn afweging, zo ook de reistijd.'

Meer informatie over de fusie van het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis vind je op de sites.