Duurzame Energie Markt in Edam

EDAM In De Singel aan de Burgemeester Versteeghsingel 5b in Edam wordt woensdag 7 februari van 19.00 tot 22.00 uur een Duurzame Energie Markt gehouden.

Er bestaat al lang een heel goede set van oplossingen om zonder gas een woning te verwarmen, te koken en te zorgen voor warm douchewater. De technologieën zijn in energie-arme landen goed doorontwikkeld terwijl Nederland voorrang gaf aan gebruik van Gronings gas.

ALTERNATIEVEN Gronings gas raakt op en zal in ieder geval duurder worden in komende jaren. Zodoende is er een hernieuwde interesse ontstaan om die 'vergeten' technologieën weer verder te ontwikkelen. Zo zijn er voor moderne burgers nu goede alternatieven om op duurzame wijze de eigen woning behaaglijk warm te maken.

STAPSGEWIJS Meerdere installateurs in eigen regio Edam-Volendam doen mee aan de 'Duurzame Energie Markt' in Edam op woensdag 7 februari in De Singel.

Huiseigenaren kunnen hier een goed idee krijgen hoe een woning in komende jaren stapsgewijs aangepast kan worden om uiteindelijk (vrijwel) geheel zonder fossiel gas toch aangenaam te wonen. Basis is dan wel dat woning goed geïsoleerd is.

BOERENDAKEN In totaal zijn er 14-tal bedrijven die belangstellenden isolatie -en warmtetechnieken tonen en financieel advies kunnen geven over lenen voor duurzame verbouwingen. En er is een zuinige elektrische scooter te zien (80km actieradius). Ook kunnen aanwezigen lid worden van een PV-cooperatie die zonnepanelen op lokale boerendaken legt.

Als het door aanwezigen nog steeds ingewikkeld wordt gevonden, dan kan er een afspraak worden gemaakt voor een 'maatwerk gesprek' thuis. Tevens is het mogelijk om een afspraak te maken voor een warmtescan om zo de grootste isolatie gebreken op te sporen. Zeker voor woningen van voor 1990 is een warmtescan waardevol.