• Op zondag 17 juni sieren zo'n 125 kramen de Wheermolenmarkt.

    Organisatie Wheermolenmarkt

'De wijk bloeit helemaal op'

PURMEREND Vorig jaar bestond de wijk Wheermolen 50 jaar en om dat te vieren werd onder andere een rommelmarkt gehouden. Dat was echter zo goed bevallen dat de bewoners het dit jaar overdoen. Maar niet 'dunnetjes', er wordt namelijk groots uitgepakt. Op zondag 17 juni sieren zo'n 125 kramen de Wheermolenmarkt.

Vincent Jansen

MARKTKRAMEN 'Voor de 3 Anne Frank flats komen 100 kramen te staan', vertelt Coen Lageveen, zelf initiator en organisator, enthousiast.

'Deze kramen worden verhuurd aan de bewoners voor slechts €5,-. De gemeente Purmerend betaalt hier ook aan mee. Ik heb al gehoord dat men druk bezig is met het verzamelen van allerlei verkoopwaar. Van kleren tot spulletjes die de bewoners zelf hebben gemaakt. Het wordt markt zoals een markt bedoeld is. In de Jol- en Aakstraat komen 25 professionele marktkooplui te staan. Hier kun je terecht voor werkelijk van alles, van dekbedovertrekken tot een broodje paling. Ook staat er een biologische patatkraam. Kortom, het wordt lekker struinen (en eten) geblazen.'

SPRINGKUSSEN Tijdens de markt is er ook voor kinderen van alles te doen. Er komt onder andere een springkussen en kinderen kunnen zich laten schminken. Ook is Spurd aanwezig met een kraam. Al met al dus een behoorlijke organisatie, wat echter met veel plezier, en bovendien vrijwillig, wordt opgepakt door onder andere activiteitenteam 'Het Dagboek' (uit de gelijknamige flat). Coen vertelt: 'Zelf woon ik al mijn hele leven in deze boeiende wijk. Vandaag de dag wonen er veel senioren, maar ook starters. Wat je ziet met dit soort buurtinitiatieven is dat de wijk helemaal opbloeit. Op Facebook is de voorpret bijvoorbeeld al lang begonnen en staan de bewoners in contact met elkaar. Laten zien hoe sterk je met elkaar bent als buurt, dat is de achterliggende gedachte van deze grote zomermarkt.'

De Wheermolenmarkt is toegankelijk voor alle Purmerenders. De markt begint om 10.00 en duurt tot 17.00. Bezoekers wordt aangeraden om op de fiets te komen, parkeergelegenheid is beperkt. Er zullen extra fietsrekken worden geplaatst.