• Seksshop aan de Westerstraat.

    Waterlands Archief.

De Purmerendse Rubberclub

PURMEREND De Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, overgegaan van de Malthusiaanse bond, zag in 1946 de bui van overbevolking al hangen. De afdeling Hoorn organiseerde drie jaar later een bijeenkomst in Het Paradijs van Aart Aarse en met twintig leden en C. Lakeman als secretaris-penningmeester werd de N.V.S.H. afdeling Purmerend opgericht.

Piet Jonker

Men ging voortvarend te werk en uit alle windstreken kwamen deskundigen naar zalen in Purmerend om vooral de jeugd voor te lichten. De boodschap was:'Het risico van 'sexen' door ongehuwden is één van de problemen van deze tijd. Verliefd zijn, van elkaar houden is mooi en groots, maar angst voor zwangerschap, ongehuwd moederschap en ongewenst huwelijk is minder mooi en groots.' Tijdens zo'n avond, waar de jeugd meestal door ouders gedwongen heen moest, konden na de pauze vragen worden gesteld, maar meestal durfde niemand een vraag te stellen. In 1958 werd een 'Huwelijksschool voor on- en jongehuwden' opgericht en op lagere scholen kregen de leerlingen seksuele voorlichting. De ouders konden aangeven of de kinderen hieraan mochten deelnemen.

RUBBERCLUB In 1962 kwam de pil beschikbaar en mede dankzij Dolle Mina later ook in het ziekenfonds. In 1966 werd aan de Plantsoengracht het Dr.Rutgeshuis (consultatiebureau) geopend en drie jaar later was er een levendige discussie over homoseksualiteit in De Duiventil. Belangrijke inkomstenpost van de vereniging was de verkoop van voorbehoedsmiddelen. Leden konden bij 'depots' condooms in blanco envelop afhalen en er ontstonden al gauw bijnamen als 'rubberclub' en 'ballonnetjesclub'. De vereniging kwam echter in zwaar weer toen in 1971 openlijk reclame mocht worden gemaakt voor voorbehoedsmiddelen, zelfs op tv, en ook drogisterijen condooms gingen verkopen. Voor veel, vooral jonge, Purmerenders was het toch een gewaagde onderneming, want voordat ze bij drogist (Duimpie) de Vries binnenstapten, gluurden ze onopgemerkt toch even door de etalage of moeder de Vries niet achter de toonbank stond en of er geen andere klanten aanwezig waren. Als de kust veilig was, werd snel de koopwaar ingeslagen.

SEKSSHOP In 1970 openden Cor Fiene en Maarten Mooij de eerste seksshop in Purmerend in het pand van melkboer Kok aan de Westerstraat. Veel Purmerenders kwamen quasi ongeïnteresseerd langs wandelen, maar in de etalage hingen alleen afgeplakte tijdschriften. Fiene: 'We willen geen rottigheid, we drijven een nette zaak.' Protesten bleven dan ook uit, behalve één ingezonden brief in de krant: 'Blijkbaar heeft geen enkele Purmerender bezwaar tegen het verontreinigen van het straatbeeld door middel van stuitende kaftjes, boekomslagen en dergelijke. Evenals het slopen van fraaie gevels, het dempen van grachten, en het kappen van bomen behoort het openen van een seksboetiek tot het streven naar grootsteedsheid, waar Purmerend zich verre van dient te houden.' De N.V.S.H. ging ter ziele, de seksschop werd later kapperszaak De Don's en nu zit op ongeveer die plek Prenatal.