• Schaakclub Purmerend

De Overhaal scholenschaakkampioen 2019

PURMEREND Schaakclub Purmerend heeft ook dit jaar weer het Waterlands scholenschaakkampioenschap voor basisscholen gehouden. Ongeveer 100 basisschoolkinderen namen aan het jaarlijkse toernooi van de Purmerendse schaakclub deel. Het team van basisschool De Overhaal uit Zuiderwoude eindigde op de eerste plaats.

In totaal 21 teams streden voor de eer van hun school. De gehele regio was goed vertegenwoordigd met scholenteams uit Broek in Waterland, Ilpendam,Landsmeer, Middenbeemster, Monnickendam, Purmerend, Zuiderwoude en Zuidoostbeemster.

Het schaakniveau wordt ieder jaar hoger. Dat er op veel scholen schaakles wordt gegeven is duidelijk zichtbaar. Schaaklessen op school is natuurlijk niet zonder reden, het is niet alleen leuk maar het bevordert ook de leerprestaties.

De eerste avond werd er geschaakt voor de plaatsbepaling voor de finale van de tweede avond. De vier sterkste teams, De Overhaal uit Zuiderwoude, Blauwe Morgenster uit Middenbeemster, De Weidevogels en DKC Het Parelhof uit Purmerend, plaatsten zich voor groep A die op de tweede avond voor het kampioenschap hebben gestreden. Alle vier teams plaatsten zich direct voor deelname aan het Noord-Hollands scholenschaakkampioenschap wat gehouden wordt op 23 maart in Zwaag.

Basisschool De Overhaal eindigde op de eerste plaats en werd Scholenschaakkampioen Basisscholen 2019. Het team van de Weidevogels werd tweede, het team van De Blauwe Morgenster behaalde een derde plaats en DKC Het Parelhof sleepte de vierde plaats in de wacht.

Op 23 maart gaan deze vier teams strijden voor het Noord-Hollands kampioenschap en een mogelijk startbewijs voor het Nederlands kampioenschap.

Alle overige teams hebben in de poules B t/m E hun finale gespeeld. In poule B ging de overwinning naar De Gouwzee 1 uit Monnickendam. Tweede werd HM van Randwijk 1 uit Ilpendam. In poule C eindigde De Wagenmaker 2 uit Landsmeer op de eerste plaats, gevolgd door Montessori 1 uit Purmerend.
De Wagenmaker 2 uit Landsmeer won in poule D. De Gouwzee 2 uit Monnickendam behaalde de tweede plaats. In de laatste poule, poule E, ging de winst naar Het Baken 2 uit Purmerend. Een tweede plaats was er voor HM van Randwijk 2 uit Ilpendam.