• Pixabay

Burgemeesters Joyce van Beek en Don Bijl planten samen boom

ZUIDOOSTBEEMSTER De burgemeesters en wethouders van gemeenten Purmerend en Beemster planten op donderdag 14 februari samen een boom. In aanloop naar de nieuw te vormen gemeente in 2022 schenkt gemeente Purmerend een zeldzame Christine-Buisman Iep aan het arboretum van Beemster. Het verplanten van de jonge boom staat symbool voor de vruchtbare fusie van Purmerend en Beemster. De boom krijgt nu een plek in het arboretum in Beemster en zal uitgroeien tot een sterke iep in de nieuwe gemeente.

Burgemeesters Don Bijl en Joyce van Beek en wethouders Eveline Tijmstra en Aagje Zeeman van gemeenten Purmerend en Beemster zetten op Valentijnsdag samen hun schop in de aarde om de zeldzame boom een nieuwe plek te geven.

Gemeente Purmerend kocht enige tijd geleden vijf zeldzame iepen aan. De iepen moesten door stormschade gesneuvelde bomen vervangen en vier ervan staan inmiddels op de begraafplaats in Purmerend. Rik Kempers (gemeente Purmerend, Groenbeheer): 'De overgebleven iep willen we graag schenken aan het arboretum van Beemster, want zo heeft iedereen er wat aan. In het arboretum staan veel bijzondere boomsoorten. Het is een mooie en heel waardevolle plek voor Beemster en in de toekomst ook voor de nieuwe gemeente.'

Een iep kan wel 150 à 200 jaar oud worden. De Christine Buisman-iep is beter bestand tegen iepziekte dan andere soorten. De iep is nu 5 jaar oud en zal naar verwachting lang na het vervagen van de grenzen tussen Beemster en Purmerend blijven doorgroeien.

Het Beemster Arboretum herbergt de twee na grootste verzameling bomen en struiken van Nederland. De verzameling bestaat uit 2600 soorten en variëteiten en het totaal aantal bomen en struiken ligt rond de 6000 exemplaren.