• Het team van World Servants Monnickendam dat in 2019 aan de slag gaat in 3e wereld landen

    aangeleverd

Bouwen aan verandering

MONNICKENDAM Enthousiast vertellen Vincent Lageweg (22) en Micha Borger (18) over hun ervaringen in Malawi, waar zij in de zomer van 2017 meehielpen met de bouw van twee klaslokalen en latrines. Via de Nederlandse organisatie World Servants waren zij met een groep jongeren uit Monnickendam afgereisd naar dit Afrikaanse land om daar samen met de lokale bevolking aan de slag te gaan.

Ernst Buning

ZORGVULDIG 'Het was hard werken en toen ik aan het eind van de drie weken de zoveelste zware kruiwagen de berg op duwde, realiseerde ik me pas hoe moe ik eigenlijk was. Maar het was de moeite waard', zegt Micha Borger. Vincent Lageweg vult aan: 'Het was zeker hard werken, maar ook heel mooi om samen met de lokale mensen iets neer te zetten. De medewerkers van World Servants gaan heel zorgvuldig te werk. Ze komen pas in actie als er een duidelijke vraag is. Eerst kijken ze of het haalbaar is en pas daarna worden samen met de lokale mensen plannen gemaakt. Soms duurt dat wel twee jaar. Daarna komen de jongeren uit Nederland in beeld, die met een groep van zo'n 30 mensen drie weken aan de slag gaan'.

MOOIE ERVARING Vincent Lageweg: 'Het was een heel waardevolle ervaring. Je helpt de lokale bevolking, maar voor ons zelf was het ook een verrijking. Je leert een andere cultuur kennen, verbreedt je horizon, je leert hoe je dingen moet organiseren en het was gewoon ook heel gezellig met de groep. Daarom willen we in 2019 weer meedoen aan projecten van World Servants. Dit keer zijn we met een groep van 11 jongeren uit Monnickendam en omgeving. We hebben gekozen voor 4 verschillende landen, namelijk Ecuador, Ghana, Uganda en Malawi, en splitsen ons dus op. Om dit project mogelijk te maken, gaan we komende tijd hard aan de slag om €33.000,- bij elkaar te krijgen'.

KLUSSEN 'We doen allerlei klussen, zoals het helpen in de tuin, opruimen van de schuur, schilderen, verhuizingen, catering en het verkopen van de 100% slaafvrije chocola van Tony's Chocolonely. Bij de klussen vragen we altijd aan de mensen te betalen wat ze kunnen missen. Dus we zijn er voor iedereen. Het leuke is dat we op deze manier met heel veel mensen contact maken en praten over dit project en onze idealen. We hebben er vertrouwen in dat we ook dit keer weer zo'n groot bedrag bij elkaar kunnen verdienen. Mensen die een klus voor ons hebben, kunnen altijd bellen', aldus Vincent Lageweg.

AUTO'S WASSEN Op zaterdag 29 september tussen 9:30 en 16:00 uur is er een grote auto was actie in Monnickendam. Bij de rotonde wordt op het plein bij de Opstandingskerk een heuse autowasstraat ingericht. 'Vorig jaar hebben we 100 auto's gewassen. De mensen betalen €10,- en onder het genot van een kopje koffie of thee wachten ze om daarna weer in een schone en glimmende auto weg te rijden!'

INFORMATIE

Contactpersoon: Vincent Lageweg

Tel: 06 15075363

Web: www.wsmonnickendam.nl

Facebook: World Servants Monnickendam