• Dit jaar kan men twaalf dagen lang genieten van alle reuring op de Kermis.

    PVD Fotografie
  • Archief Gemeente Purmerend

Binnenstad op z'n kop

De binnenstad van Purmerend staat komende dagen in het teken van de kermis. Van Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, tot en met 2e Pinksterdag, maandag 21 mei, staan er vele attracties klaar met voor ieder wat wils.

Eline Klaver

Al twaalf jaar coördineert Marco Hijstee de Purmerendse kermis. 'Naast mijn functie als bedrijfshuisvestingadviseur bij de gemeente, heb ik ook de taak op mij genomen om de kermis te organiseren', zegt hij. 'Ik heb destijds de kans gekregen om deze functie van een collega over te nemen en ik doe het nog steeds met heel veel passie en plezier. Dat is ook wel nodig om het maximale eruit te kunnen halen.' Collega Sanne Konijn ondersteunt Marco waar nodig en samen proberen ze het onderste uit de kan te halen. De afgelopen twaalf jaar is er dan ook veel aan de kermis veranderd. Voorheen waren er twee kleine kermissen van vijf dagen, zowel in het voorjaar als het najaar. Nu is er een grote kermis van tien dagen en dit jaar maar liefst twaalf dagen in verband met Hemelvaart en Pinksteren. 'Vroeger waren de kermissen kleinschalig van opzet,' vertelt Marco. 'We misten dan vaak spraakmakende attracties, doordat de kosten voor de exploitanten te hoog waren om enkele dagen te staan. Hier wilden wij verandering in brengen. Door naar één kermis van tien dagen te gaan, kunnen wij de bewoners van Purmerend een diverser aanbod van attracties aanbieden.'

ATTRACTIES Ook dit jaar kunnen kermisliefhebbers hun hart ophalen, want er staan weer ruim vijftig verschillende attracties in de binnenstad. Oude bekende keren weer terug naar de stad, zoals de Jumbo Caroussel en de Autoscooter. Maar ook de Propellor XXL keert weer terug naar Purmerend. 'We hebben ook een aantal spraakmakende nieuwe attracties', zegt Marco. 'De attractie Around the World bijvoorbeeld. In deze zweefmolen van zestig meter hoog kan je heel de omgeving zien.' Naast de attracties worden ook diverse activiteiten georganiseerd. 'Wij proberen de kermis voor iedere kermisbezoeker leuk te maken,' zegt Marco. 'Daarom hebben we, samen met de Kermisadviescommissie, naast de kermis een heel randprogramma gemaakt. Op de openingsdag worden er bijvoorbeeld vijftig Golden Tickets uitgereikt. Hiermee kan zowel jong als oud gratis in diverse kermisattracties, gratis spellen spelen of iets lekkers nuttigen. Genoeg redenen om te komen lijkt me', zegt Marco lachend. Op vrijdag 11 mei wordt de kermis omgetoverd tot een groot griezelparadijs tijdens Fright Night. 'Op een speciaal parcours met rook en licht, schrikeffecten en angstaanjagende acteurs kan men komen griezelen.' Beide zondagen staan in het teken van straattheater en woensdag 16 mei kan elke kermisganger zich laten vastleggen door de kermisfotograaf. 'Het leuke is dat men de foto direct meekrijgt met het logo van de kermis.' Vrijdag 18 mei kan men ook genieten van het grote vuurwerkspektakel.

PRIKKELARM Volgens Marco is het ook belangrijk dat mindervaliden en mensen met een beperking kunnen genieten van het feest. Daarom houden de kermisexploitanten donderdagmiddag 17 mei speciaal rekening met mensen met een beperking. 'Dit jaar is deze middag voor het eerst prikkelarm. De muziek en de verlichting wordt beperkt, zodat deze mensen ook kunnen genieten van de Purmerendse kermis.' Bij de gemeente kan er een speciaal polsbandje besteld worden, waardoor mensen met een beperking in veel attracties gratis kunnen. 'Met de hulp van de exploitanten kunnen we hun hopelijk ook een leuke middag bezorgen.'

VEILIGHEID Om de kermis veilig te houden, moet volgens Marco een hoop geregeld worden. 'Alle attracties moeten gekeurd zijn voordat ze op de kermis mogen', zegt hij. 'De Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit ziet hier op toe.' De gemeente Purmerend krijgt jaarlijks vele inschrijvingen van exploitanten. 'Door een gesloten verpachting kunnen wij gaan voor kwaliteit en niet voor de hoogste bieding. We willen de bezoeker blijven verrassen, vandaar dat er keuzes worden gemaakt.' Ook moet de kermis volgens hem betaalbaar blijven. 'Wij accepteren daarom ook lagere inschrijvingen, waarbij er lagere ritprijzen worden gehanteerd. Zo kan iedereen van de attracties genieten.' Meer informatie? Kijk op www.kermispurmerend.nl of de Facebookpagina van Kermis Purmerend.