• Gerda Holla
  • Na afloop heerlijk doorwarmen in de hottub. - We dragen een muts tegen warmteverlies. -

    Gerda Holla
  • Onder uitstekende weersomstandigheden zwemmen de deelnemers in het onverwarmde bad.

    Gerda Holla

Bibberen in badkleding

VOLENDAM Het contrast is groot. Dik ingepakte mensen langs de rand van het bad. In het onverwarmde water deelnemers in niets meer dan badpak of zwembroek. Zwembad De Waterdam in Volendam was afgelopen weekend het decor voor het Open Nederlands Kampioenschap ijszwemmen.

Gerda Holla

Op vrijdagavond 18 januari wordt afgetrapt met de ijsmijl. Tien meter vanaf de kant start de 1610 meter. Zaterdag worden de 100, 200 en 500 meter gezwommen en vervolgens de estafette. Op zondag staat tot slot de kilometer vrije slag op het programma. In totaal doen 79 deelnemers mee aan de koudwaterwedstrijd, meestal uit Nederland, maar ook Duitse, Belgische, Franse en zelfs Argentijnse zwemmers zijn aanwezig. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Openwaterswimmingclub met ondersteuning van de International Ice Swimming Organisation. Op vrijdag is de watertemperatuur 5.0 graden, op zaterdag 4.4 en op zondag 3.7. En dat is goed nieuws voor de ijszwemmers, laat Fergil Hesterman, ijszwemmer en medeoprichter van de Nederlandse tak van de IISA weten. "Want bij een watertemperatuur van 5 graden of lager, worden de tijden officieel erkend."

ONDERKOELING Bij die lage temperaturen ligt onderkoeling uiteraard op de loer, en dat is volgens Fergil dan ook het grootste risico bij het ijszwemmen. "Daarom wordt iedere zwemmer continu in de gaten gehouden," legt hij uit. "De rondetijden, slagfrequentie en zwemhouding worden gedurende alle races geobserveerd. Bij de langere afstanden moeten zwemmers vooraf een medische keuring ondergaan en moeten zij een 'second' meenemen. Dus iemand die voor, tijdens en na de race waakt over de zwemmer. Daarnaast gaat iedere deelnemer vóór de start langs de arts voor een medische check-up. Eenmaal aan de start begint iedereen vanuit het water en tuimelkeerpunten zijn niet toegestaan." Mocht er toch nog iets mis gaan, dan is hulp nabij. "De arts is gedurende de hele wedstrijd aanwezig, evenals de reddingsbrigade en duikers."

DEELNEMER Iemand die geen genoeg lijkt te kunnen krijgen van ijzwemmen is Volendammer Alex Schilder (27). Eind 2018 zwom hij de Amstel Ice Swim in Amsterdam en twee weken terug deed hij mee in Veitsbronn, Duitsland. Na dit kampioenschap staan de Bodegraven Ice Swim, de Bodensee, de Oostenrijkse ijszwemkampioenschappen en het WK in Moermansk, Rusland, nog op zijn programma. "Die laatste is serieus koud bij een luchttemperatuur van -20 en een watertemperatuur van nul graden Celsius," lacht hij. Dit weekend in Volendam doet hij op maar liefst vijf afstanden mee en niet zonder resultaat. "Ik ben vierde geworden op de 500 meter, derde op de 200 meter en de 100 meter heb ik gewonnen. Op de ploegenestafette zijn we tweede geworden en vandaag ben ik derde geworden op de km," vertelt hij enthousiast. Van het koude water had hij weinig last. Hij traint dan ook wekelijks, vanaf eind september, op zaterdagmorgen bij de ijszwemtrainingen in dit zwembad. "Bij zo'n wedstrijd heb ik het door de adrenaline niet echt in de gaten. Bij de wekelijkse trainingen is het 'verstand op nul en gaan'. Toen ik net begon, drie jaar terug, kostte het me een uur om na het zwemmen weer op temperatuur te komen, inmiddels is dat een kwartier. Want je lichaam gaat al beter met kou om."

ORGANISATIE Organisator Marcel van der Togt kijkt terug op een geslaagd weekend. "Het weer was uitstekend, de sfeer heel gezellig en iedereen was enthousiast." En hij is blij dat iedereen weer fit naar huis terug kan omdat het er uiteindelijk om gaat dat het volbrengen van de afstand wel op een verantwoorde wijze gaat. "Vorig jaar hebben we een zwemmer bij de ijsmijl na 1400 meter uit het water moeten halen. De scheidsrechter en arts beslissen dat. Dit jaar was dat niet het geval. We hadden nu éen zwemmer op de kilometer die zelf besloot te stoppen een paar honderd meter voor het eind. Hij merkte dat het te veel voor hem was," aldus Marcel. Verheugd meldt hij dat dit weekend diverse Nederlandse records zijn aangescherpt. "Op de 100 meter schoolslag, de 200 en 500 meter en op de kilometer zijn records gezwommen."

INFO Foto's, filmpjes en uitslagen zijn te vinden op Facebook: Openwaterswimmingclub.