• Han Giskes

Baby Groente Box voor Jae-Lynn

PURMEREND Wethouder Harry Rotgans van gezondheidsbeleid reikte afgelopen week de Baby Groente Box uit aan de familie Waalzaan met baby Jae-Lynn uit Purmerend.

Als kersverse ouders wil je het beste voor je pas geboren baby. Na een paar maanden is je baby toe aan de eerste hapjes groente. Dan komt de vraag: geven we potjes of vers? Wat is haalbaar als we beide vier dagen werken? En wat als de baby het niet lust? Dit zijn vragen waar ouders van jonge kinderen tegenaan lopen.
SMAAKONTWIKKELING Uit onderzoek blijkt dat de eerste 1000 dagen van een kinderleven heel bepalend zijn voor de smaakontwikkeling. Hier begint een gezonde eetstijl. Daarom doet Spurd in opdracht van de gemeente onderzoek naar de Baby Groente Box. Doel is kennisontwikkeling over hoe we als gemeente de leefstijl van jonge kinderen kunnen verbeteren. Floor Volker, JOGG-regisseur Spurd, heeft voor het onderzoek de Baby Groente Box ontwikkeld. Twintig gezinnen doen mee. Het onderzoeksrapport is januari 2019 klaar. De grootste vier Nederlandse gemeenten zetten vol in op 0 tot 4 jaar, en ook Purmerend loopt hierin voorop.
RECEPT Het gaat om een 'doos' die op vrijdag wordt bezorgd. Elke week zit hier een of twee nieuwe groentes in plus een recept met (inclusief uitgebreide uitleg over bereiding en invriezen, en achterop 'weetjes' over die groente) en een weekschema dat aangeeft welke groente je op welke dag geeft. De eerste box bevat ook nog diepvries bakjes, ontdooibakjes en een staafmixer. Het idee is dat ouders in het weekend de hapjes klaarmaken en invriezen voor die week. Met deze box leert een kind vanaf 4 maanden elke week een nieuwe groente-smaak aan. De box is ontwikkeld met verschillende diëtisten en de recepten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.