• De winnaars op het podium van Theater de Purmaryn.

    Han Giskes

Awards voor Purmerendse sporters

PURMEREND Theater de Purmaryn was vrijdag tijdens de uitreiking van de Sport Awards 2017 voor even de sporttempel van Purmerend. De goedgevulde grote zaal werd bevolkt door jongens in smoking en meisjes in lange jurken: kortom een echte gala avond. Prijzen werden uitgereikt aan Jessie van de Ruit, Julius van der Berg, Dominique Koppe en Purmersteijn. Hendrik Koppe ontving de oeuvreprijs en Vladimir Bartels de aanmoedigingsprijs.

Chris de Vries

De sporters waren gespannen omdat de uitslag niet meer door hun eigen prestatie bepaald werd, maar door de stemmen van Purmerenders en het oordeel van de jury met de notaris als hoofdscheidsrechter.

JEUGDSPORTER De Sport Awards worden elk jaar toegekend aan sporters en een sportploeg die het afgelopen jaar opvallend goed gepresteerd hebben. De kandidaten werden voorgedragen door clubs, kenners van de sport of teamgenoten. Door een jury werden drie genomineerden per categorie uitgekozen. In de categorie jeugdsporter tot en met 15 jaar viel beach handbalster Jessie van de Ruit in de prijzen. Van de Ruit werd vorig jaar met haar team van VOC Amsterdam Europees clubkampioen en tweede op het wereldkampioenschap voor clubteams.

GRIEKENLAND De prijs voor beste sportman ging naar wielrenner Julius van de Berg. Van de Berg werd afgelopen jaar Nederlands Kampioen tijdrijden bij de beloften tijdens het NK Wielrennen in Montferland. De wielrenner verbleef op het moment van de uitreiking op trainingsstage in Griekenland. Zijn broer Jesse nam de award in ontvangst. Julius van den Berg was er via een livestream op de iPad toch een beetje bij.

SPORTVROUW Dominique Koppe, handbalster van het eerste team van VOC Amsterdam en vorig jaar kampioen van Nederland, kreeg de award voor beste sportvrouw.

Beste sportteam van 2017 werd het eerste elftal van Purmersteijn. Het seizoen van het team kon vorig jaar niet stuk: promotie naar de hoofdklasse en winnaar van de KNVB districtsbeker.

Dan waren er dit jaar twee bijzondere prijzen te vergeven, de aanmoedigingsprijs en de oeuvreprijs. De aanmoedigingsprijs werd door de Sportraad Purmerend toegekend aan de 13-jarige schaker Vladimir Bartels.

OEUVRE De oeuvreprijs werd uitgereikt door sv Kodokan voorzitter Ben de Graaf aan een judoka waar niemand in Purmerend en de judowereld omheen kan: Hendrik Koppe. Koppe is meervoudig Europees- en Wereldkampioen in de categorie veteranen +100 Kg, vandaar de oeuvreprijs voor zijn gehele carrière tot nu toe. 'Toen ik wel eens tegen Hendrik een duel had en ik voelde zijn hand in mijn nek dan wist ik al dat het niet goed ging', aldus De Graaf.

Tekenend voor het enthousiasme en geloof in hun sport was een veel gehoorde opmerking van de award-winnaars: 'Ik wil nog beter worden in mijn sport.' Het sportgala werd sportief omlijst door Studio Stardancers en Turnvereniging Waterland. Zanger Nick Veanz op gitaar bracht enkele liedjes ten gehore.