• Rieta Mulder
  • Peter Stallenberg en Anja Greuter, oprichters van De Blauwe Zon in Purmerend

    Ernst Buning

Autisme: ouders zijn expert van hun eigen kind

PURMEREND De Blauwe Zon in Purmerend bestaat op zaterdag 2 februari 10 jaar. Wij spraken met Peter Stallenberg en Anja Greuter, oprichters van dit speciale project voor jonge kinderen met autisme.

Ernst Buning

Mensen met autisme hebben problemen met de verwerking van prikkels. Peter Stallenberg: 'Neem iets simpels als een koekje. Dat heeft een vorm, een kleur, een geur en een smaak. Als het koekje afwijkt van wat je gewend bent, weet je toch dat het een koekje is. Bij iemand met autisme kan er bij de kleinste veranderingen al verwarring ontstaan, bijvoorbeeld als de vorm of kleur van het koekje anders is. Denk maar hoe je zelf zou reageren als je in een Aziatische omgeving iets te eten krijgt aangeboden, dat je niet herkent. Stop je het dan meteen in je mond?'

'Bij onze zoon Ruben, die nu 20 is, ontdekte wij al vrij vroeg dat er iets aan de hand was. In die tijd werd er nog niet zoveel aan vroegdiagnose van autisme gedaan en zeiden hulpverleners dat we het maar even moesten aanzien. Wij hadden daar geen vrede mee en hebben uiteindelijk het initiatief genomen om zelf iets op te richten. Onze achtergrond kwam goed van pas. Ik ben sociaal pedagogisch hulpverlener en Anja was Montessori onderwijzeres.'

JONG BEGINNEN 'Omdat juist op jonge leeftijd kinderen nog veel kunnen leren, richten wij ons hier bij De Blauwe Zon op peuters en kleuters.

Autisme heb je, en je komt er niet vanaf, maar je kan er wel mee leren omgaan. Onze activiteiten zijn daarop gericht.
Daarnaast vragen wij altijd aan de ouders waar ze tegen aan lopen en wat ze graag zouden willen dat het kind leert. Wij gaan daar dan ook stapje voor stapje mee aan de slag en betrekken de ouders er bij, zodat zij het daarna weer kunnen overnemen,' aldus Peter Stallenberg.

HELE GEZIN BETREKKEN 'We geven aandacht aan het gehele gezin: de ouders, broers en zussen en soms ook de grootouders of andere familieleden die een rol spelen bij de zorg voor het kind.

Ook checken we of ouders nog wel tijd voor zichzelf en elkaar hebben, of ze hobby's hebben, wel eens uitgaan. Dat is heel belangrijk om het te kunnen volhouden', aldus Peter Stallenberg.

AUTISME PASPOORT Op de website autismepaspoort.nl kan aan de hand van vragenlijsten een paspoort voor een kind met autisme worden samengesteld. Op dat paspoort wordt aangegeven welke gebieden kwetsbaar zijn en veel aandacht nodig hebben. Zo'n paspoort werkt bijvoorbeeld heel goed als een kind naar het onderwijs gaat. De leerkracht krijgt dan een kopie van het paspoort en neemt dat mee in hoe hij of zij met het kind omgaat.

TROTS 'We hebben de afgelopen 10 jaar zo'n 50 kinderen onder onze hoede gehad. Op dit moment komen dagelijks zo'n 18 kinderen. We werken intensief met ze, vaak individueel, soms in kleine groepjes. We geven veel aandacht aan hechting, aan prikkelverwerking en aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. We zijn er ontzettend trots op dat twee van de drie kinderen naar het onderwijs zijn doorgestroomd. Dat geeft ze een kans op een redelijk normaal leven', zegt Peter Stallenberg.

LUSTRUM ACTIVITEITEN Ter ere van het 10-jarig bestaan is er op vrijdag 1 februari een speciaal meeleeftheater voor de kinderen en op zaterdag 2 februari een reünie voor alle ouders, oud-ouders en oud-medewerkers, die de laatste 10 jaar betrokken zijn geweest bij De Blauwe Zon.

In de week van het autisme staat De Blauwe Zon dinsdag 2 april met een kraam op de Purmerendse markt. Op woensdag 3 april is er een symposium met drie gastsprekers in het Stamhuis in Purmerend. Zowel professionals als ouders en familieleden zijn daar van harte welkom en kunnen zich per email opgeven.

INFORMATIE De Blauwe Zon

Torenmolen 9

1444 GE Purmerend
E-mail: info@deblauwezon.nl
Tel: 06 23 70 08 23
Web: www.deblauwezon.nl