• Enny Smit

Afscheid van poli neurologie

PURMEREND Voor velen was doktersassistente Annelies Kraijenbosch een bekend gezicht en vriendelijk aanspreekpunt op de poli neurologie in het Waterlandziekenhuis. Na dertig jaar heeft zij afscheid genomen om van een welverdiend pensioen te gaan genieten.

Enny Smit

'Zorg geven' hoort bij Annelies Kraijenbosch en dat al ruim 44 jaar. 'Ik begon mijn opleiding als doktersassistente in 1974 waar ik werkte in het OLVG op de poli's chirurgie en orthopedie. Later werkte ik in de VU op poli oogheelkunde. In die tijd lagen de banen voor het oprapen. Dát was toen en het was heel relaxed', verteld Kraijenbosch.

HECHT TEAM 'Via een open brief belandde ik in het Waterlandziekenhuis van nu. In kleine groepen assistentes werkte je op meerdere poli's in de jaren '70. Begin jaren '90 ontstonden de groepen 'snijdend en beschouwend'. 'Beschouwend' zijn alle poli's waar niet gesneden wordt, zoals poli neurologie. Sandra is een collega waar ik 28 jaar mee heb gewerkt. Het is een heel hecht en mooi team. De poli neurologie is een toegankelijke poli. Laagdrempelig en gezelligheid is belangrijk, zodat patiënten zich op hun gemak voelen als zij binnenstappen'.

ZORGEN VOOR Het zien, het voelen van hoe de gemoedstoestand van de patiënt is, is belangrijk. Kraijenbosch wil er zijn voor haar medemens, daar haalt ze energie uit. Blij is ze dat zij de gelegenheid heeft gehad dit uit te kunnen dragen. 'Empatisch vermogen, die kleine dingen, ook zeker naar ouderen toe, maken de dag. De wereld nu is anders, van basic en toegankelijk naar meer regels, cursussen en trainingen. Gelijkwaardiger dan vroeger is de communicatie en werksfeer in het team', laat Kraijenbosch weten.

MET PENSIOEN Na dertig jaar neemt zij afscheid van de compleet versierde poli en gaat met pensioen. Een bijzonder en overweldigend afscheid. 'Niet meer vroeg op zal wennen zijn, het zorgen voor zit in me, is een soort voedingsbodem. Wellicht dat ik vrijwilligerswerk ga doen in de ouderenzorg, maar we gaan ook zeker richting de camping', laat Kraijenbosch weten.