• v.l.n.r. Laura Wilde, Elisa Babucci, Jacques Tuijp, Aike van der Lei en zittend Loïs Schorn en Charlotte van der Vorst

    Ernst Buning

Actie voor kinderen Kenia

PURMEREND Leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum (JEL) lopen op donderdag 21 juni een sponsorloop om geld bij elkaar te brengen voor de Africa Family Foundation. Deze organisatie ondersteunt weeskinderen in Kenia, zodat ze naar school kunnen.

Ernst Buning

SPORTKLAS Leerlingen van de derdejaars sportklas zijn verantwoordelijk voor de organisatie van deze sponsorloop. 'Wij doen dit als groep met elkaar. Er komt heel veel bij kijken, zoals het regelen van de sportvelden, het maken van een schema voor alle klassen, de publiciteit en de sponsors. We hebben de taken onderling verdeeld en het loopt allemaal prima', aldus Charlotte van der Voort, een van de leerlingen uit de groep.

SPONSORS Charlotte blijft bescheiden, maar in het gesprek blijkt dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld om een mooie prijs via BCC te regelen, namelijk een bluetooth luidsprekerbox. 'Die prijs gaat naar de persoon die het meeste geld bij elkaar weet te lopen. De klas die de hoogste opbrengst heeft mag een uur gratis naar JumpSkillz aan de Van IJsendijkstraat in Purmerend. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht, red.) geeft gratis flesjes water, we mogen het springkussen van Spurd gebruiken en IJssalon Multi- IJs is ook een sponsor', zegt Loïs Schorn.

'En de namen van de sponsors roepen we met een megafoon om', vult Laura Wilde aan.

AFRIKA 'De opbrengst gaat naar de AFF, een Stichting die is opgezet door Sietske Dosker, een dochter van een docent van het JEL. AFF zorgt ervoor dat weeskinderen in Kenia naar school kunnen. Vaak is er geen geld voor uniformen en boeken of hebben ze geen vervoer naar school. AFF helpt daarbij. Donderdag is Sietske Dosker van AFF ook bij onze sponsorloop. Best wel spannend!', zegt Elisa Babucci.

'Mijn opa en oma vertelden wel over het kleine huisje waar zij in Suriname zijn opgegroeid, maar zij konden gewoon naar school. Voor ons is het heel moeilijk voor te stellen dat je geen ouders hebt en niet naar school kan omdat er geen geld is. Ik hoop dat we heel veel gaan ophalen', zegt Aike van der Lei.

ERVARING In de sportklas gaat het om meer dan sport alleen. Het organiseren van dit evenement is voor de leerlingen ook een belangrijke leerervaring. De meeste zullen wel blijven sporten, maar niet professioneel, behalve misschien Aike van der Lei, die heel erg goed kan hardlopen. 'Hij loopt mij eruit', zegt sportdocent Jacques Tuijp met een lach.

OPBRENGST De leerlingen van de sportklas hopen met de sponsorloop €5000,- op te halen. Ook andere leerlingen van het JEL zijn actief met het bijeenbrengen van geld voor AFF, zoals de productie en uitvoering van de musical 'Ongezien' in theater Purmaryn. De reacties waren bijzonder positief: ontroerend, mooi, intens, helemaal van deze tijd, prachtige zang, dans en humor.

Voor €5,- doneer je een voedselpakket voor een heel gezin. Voor €120 kan een kind een jaar lang naar de basisschool en voor €400,- per jaar kan iemand naar de middelbare school. 'Afgelopen jaar is een aantal leerlingen naar Kenia geweest. Zij hebben met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk AFF is en dat het geld heel goed terecht komt!', zegt Jacques Tuijp.

INFORMATIE Meer informatie over de Africa Family Foundation op www.africafamily.nl en Facebook