• Felice Oort (rechts) aan het trainen met haar zus Chimène bij karateclub SeiShin in Purmerend

    Ernst Buning

1ste Dan voor jonge karateka

PURMEREND Met trots vertelt Bob Gerrissen van de Purmerendse karateclub SeiShin, dat zijn pupil Felice Oort onlangs de eerste dan heeft gehaald. 'Zij is een enorm talent, super lenig en heeft een heel goed gevoel om een gevecht te kunnen 'lezen'. Dat iemand van net 15 jaar al de eerste dan haalt, is uitzonderlijk. We zijn hier allemaal heel erg trots op Felice.'

Ernst Buning

HARD TRAINEN Felice Oort vertelt dat ze al 8 jaar aan karate doet. Toen ze 7 was, was ze samen met haar moeder op zoek naar een sport. Balletdansen en balsporten vond ze niet leuk, maar toen ze een keer bij karateclub SeiShin gingen kijken was ze direct verkocht. Vanaf dat moment heeft ze actief meegedaan.

Nu traint ze drie keer per week. Vorige week kwam de bekroning op jaren hard trainen met het behalen van de eerste dan (zwarte band).

ZELFBEHEERSING 'Ik vind karate een heel fijne sport. De drive om deze sport te doen komt vanuit mijzelf. De zelfbeheersing en het respect voor anderen vind ik belangrijk. Het gaat bij deze sport vooral om jezelf te verdedigen, dus helemaal niet agressief. Karate betekent ook 'lege hand', dus een hand zonder wapens. Dat spreekt mij aan. De vorm van karate die wij hier bij SeiShin beoefenen heet Kyokushinkai. Dat is een full contact vorm van karate, dus vallen er soms rake klappen en je leert incasseren. Maar we doen wel voorzichtig met elkaar en zorgen ervoor dat we elkaar geen letsel toebrengen', zegt Felice Oort.

EXAMEN Het examen bij de landelijke Karate-Do Bond Nederland (KBN) bestond uit verschillende onderdelen.

Eén daarvan was de zogenaamde Kata. Daarin moeten bepaalde bewegingen gemaakt worden. Een ander onderdeel was een gevecht. Daarbij was Felice's jongere zus Chimène haar partner.

Bij het gevecht hoort ook een schreeuw (Kian) die gebruikt wordt om de beweging die je maakt extra energie te geven.

LESGEVEN Naast haar eigen trainingen geeft Felice Oort op zaterdag les aan kinderen van 7 tot 12 jaar. 'Dat is erg leuk om te doen. Ik merk dat ik vooral duidelijk moet zijn, ervoor moet zorgen dat de kinderen mij goed begrijpen.

Ik let er op dat de kinderen zich leren beheersen en je ziet ze in de lessen steeds zelfverzekerder worden', aldus Oort.

TOEKOMST Felice zit in de derde klas van het gymnasium en haalt goede resultaten op school. 'Ik kan de karate trainingen goed combineren met school. Ik maak altijd wel een planning voor mijn huiswerk en dan gaat het prima. Zelfs in een proefwerkweek train ik. Ook heb ik genoeg tijd voor mijn vriendinnen'.

Over de toekomst heeft Felice een duidelijk beeld: 'Ik ga verder met karate en wil piloot worden bij de luchtmacht.'

Kijk voor meer informatie over Karateclub Seishin op: www.seishin.nl.