• vital4skool ondernemer wilco de waal, conrector vonneke bronhuis, medewerkers vital4skool, dieuwke van het voedingscentrum en leerlingen van het bertrand russel college

    Nicole Cornelissen

Schoolkantines van Purmerendse ondernemers Wilco en Lisette de Waal winnen 9 gouden schalen

19-04-2019, 13:09 | Lezersnieuws | Lisette

Op dinsdag 16 april mochten de Purmerends ondernemers Wilco en Lisette de Waal vijf gouden schalen van het Voedingscentrum ontvangen voor hun Vital4Skool-kantines. Op 17 april tellen ze daar nog één bij op. Met hun eerder bemachtigde schalen, komen de Purmerendse ondernemers daarmee op een totaal van negen schalen.

De datum 16 april is niet zomaar uitgekozen voor het uitreiken van de schalen. Het was de dag van de gezonde schoolkantine. Deze dag is in het leven geroepen door het Voedingscentrum met het doel extra aandacht te geven aan gezonde voeding op scholen. Dit jaar deed het dat op bijzondere wijze: het ging heel Nederland rond om in één dag maar liefst 168 schalen uit te reiken. Het Voedingscentrum ging daarbij ook vijf schoolkantines van Wilco en Lisette de Waal langs om de ondernemers persoonlijk te feliciteren.

Winnende schoolkantines Het Trias College, Compaen, Zuiderzee College en de twee locaties van het Bertrand Russell College ontvingen op 16 april de prijs. Het Amsterdams Lyceum volgde op 17 april. Voor De Waal betekende dat veel heen en weer om op de verschillende locaties de prijs samen met het personeel in ontvangst te nemen. “Het was een vol programma”, lacht De Waal. Al eerder wonnen het Zaanlands Lyceum, het Michael College en het Saenredam College de gouden schaal.

“De reacties van de leerlingen zijn leuk,” aldus De Waal. Ook van ouders ontvangt hij positieve feedback. “Als je met ouders spreekt merk je toch wel dat ze bekend zijn met de kantine en dat ze het fijn vinden dat deze er is. Ze geven dan aan dat ze hun kind geld meegeven om wat te halen in onze kantine.”

Voor zijn succes in het behalen van de schalen wijst De Waal naar Nicole Cornelissen, verantwoordelijk voor de catering op de 11 schoolkantines. “Nicole is voor ons heel belangrijk. Zij heeft zich verdiept in de materie en heeft goed contact met het Voedingscentrum.”

Ook vernieuwen De Waal en Cornelissen regelmaat het assortiment. “Het assortiment moet niet te statisch zijn. Het moet wel blijven aantrekken. We hebben laatst bijvoorbeeld een vegan burger aan het assortiment toegevoegd.”

De gouden schaal Ontvangt een kantine de gouden schaal dan biedt het meer dan 80 procent producten aan die een betere keuze zijn. Bij een zilveren schaal ligt dit percentage op minimaal 60 procent. Betere keuzes zijn bijvoorbeeld het aanbieden van suikervrije dranken en volkoren broodjes in plaats van witte bollen. Voor de schalen kijkt het Voedingscentrum naar de aangeboden broodjes, tussendoortjes en drinken, maar ook naar de uitstraling om zo te beoordelen welke voeding een kantine promoot. Op deze wijze stimuleert het Voedingscentrum gezond eten onder jongeren.