• twee edities van In rep en roer voor Rembrandt'

    Frans Linger

In rep en roer voor Rembrandt

15-03-2019, 17:19 | Lezersnieuws | E.

Nu heel Nederland in het teken staat van het Rembrandtjaar is het kinderboek ‘In rep en roer voor Rembrandt’, geschreven door Elly Linger, in Engelse editie beschikbaar gekomen én tegelijkertijd verschenen in tweede druk. Beide edities zijn geïllustreerd door illustrator Akkelien Zijlstra, die hiermee een veelbelovend debuut maakt.

Uiteraard is de Engelse vertaling ‘Race for Rembrandt’ niet alleen bestemd voor het buitenland, maar ook interessant voor toeristen die de exposities van Rembrandt of de Gouden Eeuw bezoeken. De Nederlandse editie is ontstaan op de Purmerendse basisschool Trifolium, waar Elly Linger tot 2012 schooldirecteur was. Zij zag tijdens een geschiedenisles over Rembrandt en de Gouden Eeuw dit verhaal voor haar ogen gebeuren.

De verhaallijn in het kort: Alessa en Maïta, twee meiden uit groep 7, komen tijdens een les over Rembrandt terecht in een Amsterdams grachtenhuis in het jaar 1656. Zij ontmoeten daar de kinderen van het Kalkhuys, waarmee ze een spannend avontuur beleven rond een verdwenen ets van Rembrandt. Tijdens een tocht door een tunnel bij een schuilkerk lijkt de ontknoping nabij, maar lukt het om terug te keren in de 21e eeuw?

Elly Linger - geboren in Amsterdam, nu inwoner van Purmerend - heeft inmiddels tien titels op haar naam staan. ‘Race for Rembrandt’ is haar eerste vertaalde boek. Beide edities zijn verkrijgbaar bij elke boekwinkel of internetboekhandel voor € 15,95. Ook het Rijksmuseum en het Rembrandthuis verkopen de Nederlandse en de Engelse uitgave. In Purmerend geven de boekhandels het Leesteken en Timboektoe speciale aandacht aan het boek.