• Abel de Lange, Anna de Beus, Ad van Beusekom en Jelka van Houten

    Ede Bunk

Klips in Cowboy Stijl in de kerk van Beets

08-10-2018, 12:53 | Lezersnieuws | Kerk

Zondagmiddag 7 oktober in het Kerkje van Beets ben ik in afwachting van The Bayou Mosquitos Band uit Amsterdam met gastoptredens van Jelka van Houten en Anna de Beus. De band speelt Cajun, Tex Mex, Rhythm  & Blues en Country .

Abel de Lange, the leader of the band, vertelt dat de band al 28 jaar bestaat en dat ze met veel liefde voor deze stijlen  gekozen hebben. Hij maakt excuus voor zijn stem die door verkoudheid niet helemaal in orde is maar dat hij z’n stinkende best zal doen, en dat deed hij. Tussen de songs wordt er het een en ander vertelt over waar en hoe zij zijn ontstaan,  wie de oorspronkelijke zangers zijn of dat het eigen geschreven teksten zijn. Dat laatste is best moeilijk maar een goede vriend van Abel (Fernando Lameirinhas, die ook al in dit kerkje heeft opgetreden), waarmee hij eens op een terras een goed gesprek voerde,  zei: “Het komt allemaal goed”. Aldus op de fiets fluitend naar huis en thuisgekomen vielen de woorden zo op papier. Ja, zo kan het dus ook.

De band bestaat uit Abel de Lange: zang, verschillende gitaren (waaronder een dobro,  een gitaar die harde klanken voortbrengt); de accordeonist Marius Bos, die naast zang diverse instrumenten bespeelt, onder andere accordeon,  melodica en piano;  bassist Ad van Beusekom en Louis ter Burg: percussie, mandoline en gitaar.

Anna de Beus, Texaanse van geboorte, zingt als eerste een slaapliedje dat haar moeder altijd zong toen ze nog in Texas woonde.

Met Jelka van Houten deelt ze een grote voorliefde voor het country repertoire. Deze gezworen vriendinnen staan hun mannetje met mooie stemmen en de songs worden met hilarische verhalen aan elkaar gepraat.

De sfeer was voortreffelijk. Maar deze muziek in een rokerige ruimte met bier en dames in lange rokken en heren aan de goktafels zou  het geheel compleet hebben gemaakt. Klips deed daarom maar af en toe zijn ogen dicht om dit beeld naar voren te halen.