• Jos Lutz

Tanken bij de Chinees

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Ik ben nogal een dromer. Soms is dat lastig bij praktische dingen, maar in de meeste gevallen kan ik erg genieten van de kronkels in mijn hoofd. Dat betekent wel dat ik snel afgeleid ben, mijn juffen op de basisschool schreven het al in mijn rapportjes. Ze zeggen weleens dat alleen vrouwen meerdere dingen tegelijk kunnen. In dat geval ben ik heel mannelijk. Soms lukt één ding tegelijk me niet eens. Zoals vorig weekend, toen ik ging tanken bij de BP op het Leeuwerikplein. Ik was bijzonder vrolijk, want ik was net teruggereden van onze dochters' verjaardag in Leiden met de ramen open en Jack Johnson op 10. Ze had mijn auto geleend die week, en uiteraard leeg gereden. Maar omdat ze die week jarig was en haar propedeuse in Leiden en Bachelor in Amsterdam behaald had, stond ik lachend te tanken. Toen er achter me een scooter stopte met een schattig meisje met bril, beugel en veel te grote helm tankte ik die ook maar vol, mijn humeur kon die paar liter meer wel hebben.

Bij de grootgrutter aangekomen zocht ik mijn muntje voor een karretje, maar miste ik mijn portemonnee. Ik reed terug naar de pomp, maar daar lag hij niet. Gevraagd bij de kroeg 'het Boemeltje' en de snackbar, maar helaas. Ik reed dezelfde route terug, toch even kijken. En verdomd, halverwege de rit lag mijn portemonnee midden op de Kooimanweg. Flink overreden, maar compleet. Ik had hem natuurlijk op het dak van de auto laten liggen. Daar had hij een heel stuk gelegen, omdat ik mijn rijstijl aangepast had aan mijn stemming. Mensen die in positief denken en karma geloven zitten nu zeker te glimlachen. Karma of niet, onderzoekers uit Zwitserland en de VS hebben voor een onderzoek 17.000 gevulde portemonnees achtergelaten in 40 verschillende landen. Ze gaven ze af op publieke plaatsen als politiebureaus, banken, musea, postkantoren en hotels. Het waren doorzichtige mapjes waardoor je zonder iets te openen het visitekaartje kon zien van de eigenaar. De uitkomsten waren opvallend. Ten eerste bleken portemonnees met flink wat papiergeld vaker terug te komen dan die met alleen een huissleutel en wat pasjes. Tweede opmerkelijke uitkomst was dat er een enorm verschil is tussen de verschillende landen. In Zwitserland, Noorwegen en Nederland (jawel) komt ruim 70% van de portemonnees met inhoud terug bij de eigenaar. In China, Marokko en Peru bleef het steken rond de 10%. De moraal van deze column is duidelijk. Blijf vooral lekker dromen. Maar gaat u deze zomer op vakantie naar China, laat dan een vrouw tanken. Fijne zomer.