Rafelrandje

Rond oud en nieuw waren we een paar dagen in Deventer. De stad was een verrassing. Veel historische gebouwen, mooi gelegen aan de IJssel en relaxte mensen. Er is volop horeca en een heel bijzonder winkelaanbod. Naast de standaard ketens zijn er eindeloze straatjes met antiquairs en winkeltjes met (oude) boeken, instrumenten, speelgoed, hoeden, schoolplaten, de gekste dingen. Een stad om vaker te bezoeken en nog niet verpest door toeristen.

Op zoek naar wat cultuur kwam ik terecht in het Havenkwartier, een heerlijk rafelrandje net buiten het historische centrum. Er lagen wat binnenvaartschepen, er stond een gerestaureerde locomotief, er was een silo met een airbnb bovenin en in de loodsen langs de kade zaten allemaal kleine startups. Onderin een enorme graansilo zat een 'fooddock' met exotische eettentjes, bordspelletjes en lokaal bier. In een oud bedrijfspand zat het Kunstenlab, waar ik voor gekomen was. Kustenaars hadden zelf instrumenten gebouwd waar je ook aan mocht zitten. Oude platenspelers, olievaten, samplers, buizen, prachtig. De vrijwilligster veerde op toen ik binnenkwam. Ze had een topdag. Heerlijk zo'n subsidieslurpendende linkse hobby, ik kan ze niet genoeg bezoeken.

Ik heb me 8 jaar met de lokale politiek van Purmerend mogen bemoeien, we hebben het weleens over broedplaatsen gehad. Maar er is weinig van gekomen. Onze bestuurders denken meer in snel rendement. Koophuizen langs het water. Een hotel langs de snelweg. Een toren van 60 meter in je centrum. Tja, wat heb je nou aan kunst? Een creatieve sector? Start-ups?

Dat soort initiatieven zijn niet alleen een meerwaarde voor je stad, ze zijn uiteindelijk ook van economische waarde. In Amsterdam Noord wilde je een jaar of 10 geleden niet dood gevonden worden. Het Stadsdeel heeft sterk geïnvesteerd in (en ruimte gegeven aan) de creatieve sector. Een filmhuis, broedplaatsen, herontwikkeling van oude industrie. Nu is Noord hip, iedereen wil er zitten. Maar daarvoor heb je wel een bestuur met lef en visie nodig. Purmerend is geen Amsterdam. Maar de ambitie om een aangeharkte nieuwbouwwijk met een winkelhart te zijn is wel heel matig. In maart zijn de verkiezingen, ik ga toch maar eens wat verkiezingsprogramma's lezen.