• Jos Lutz

Nieuwe vrijheid

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Van de week kreeg ik een vreemd bericht, van iemand die zich als 'ex-vriend op instagram' voorstelde. Al snel had ik door dat het om Mehmet ging, een Turkse jongen die in Duitsland werkt als leraar en die ik al jaren 'ken' van Instagram. Hij logeerde bij een vriend in Amsterdam en vroeg of hij langs kon komen. Hij vertelde dat hij pas geleden met alle social media gestopt was. Hij had een boek gelezen over de effecten van ons social media gebruik. Over hoe ze algoritmes gebruiken om ons verslaafd te houden. En dat dat werkt, want op het overzicht van zijn mobiel kon hij zien dat hij gemiddeld 5 à 6 uur per dag online was. Hij had dus alle apps van zijn telefoon gegooid. En ging gewoon langs, als hij wilde socializen. Zoals nu. Een goed gesprek, met een kopje thee onder de parasol.
Vorige week ging een dagje met leerlingen naar een pretpark. Pas in de touringcar ontdekte ik dat ik allebei mijn mobieltjes vergeten was, werk en privé. Aanvankelijk was er paniek. Ik moest bereikbaar zijn, wat als er iets misging? Maar uiteindelijk loste alles zichzelf op. Een collega maakte de appgroep die ik wou maken, mijn stagiaire was contactpersoon voor het park, en de dag liep als elke andere dag. Of beter. Ik wandelde met mijn collega's door het sprookjesbos, maakte wat analoge foto's met een Pentax camera, kletste wat met leerlingen. Allemaal offline.
Deze Hemelvaart las ik het boek 'Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt' (van Haemin Sunim). Ik kreeg het 2 jaar geleden van mijn studentes en het had sindsdien in de kast gelegen omdat ik er de tijd niet voor nam. Oh ironie. Maar omdat ik lekker een hele lange dag met mijn vriendin naar Fort Beemster ging, had ik het in mijn tas gestopt. Een fantastische plek om ruimte te maken voor dat boek, geen afleiding. Hoewel deze Koreaanse monnik groot geworden is door social media en ruim 72.000 volgers op instagram heeft, geeft hij genoeg stof tot denken over hoe we met onze tijd om gaan. Ons werk, onze dierbaren, ons leven. Ik denk dat er een verzadigingspunt is gekomen in het gebruik van onze mobieltjes.Is dat alleen iets voor oude mensen? Ik zie leerlingen met een rubiks cube in plaats van een telefoon in hun handen. En het meisje dat ik vorige week een analoog cameraatje verkocht via Marktplaats ging een weekend met haar medestudenten naar de Ardennen, zonder telefoons en andere devices. Ik ben zelf ook behoorlijk verslaafd en iedereen moet het lekker voor zichzelf weten. Maar ik denk dat als je lukt om je social media gebruik weer in eigen hand te nemen dat een nieuwe vrijheid geeft. In ieder geval meer vrije tijd. Probeer het eens.