• Jos Lutz

Mammoeten vloeren

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Prachtige tijden voor mij als docent maatschappijleer. De verkiezingen van 20 maart hadden een hoge opkomst en een opvallende uitslag: een 'nieuwkomer' die in een keer de grootste is geworden in veel provincies en de Eerste Kamer. Rutte zal er niet echt wakker van liggen. Hij zal wat vaker kopjes koffie moeten drinken om een lastige wet door de Eerste Kamer te krijgen, maar dat is hij wel gewend. Een grote verantwoordelijkheid voor Baudet, die nu goede mensen op alle zetels moet zien te krijgen, om alle beloftes waar te maken. Beetje sneu wel voor Wilders, die bijna de helft van zijn aanhang zag overlopen naar de concurrent op rechts. Ik heb samen met mijn VMBO klas de speech van Thierry gekeken in klas. 21 minuten vol symboliek en pathos, over de uil Minerva, ons Avondland en het vloeren van mammoeten. Althans, ik heb het geprobeerd, maar uiteindelijk trok B3 het niet. Na 8 a 10 minuten werden ze onrustig, zochten hun mobieltjes en vroegen of het uit mocht. Ik heb nog wat begrippen uitgelegd zoals oikofobie, boreaal en linkse indoctrinatie. Pittig. Thierry is nu druk, maar als hij een keer tijd heeft voor een gastles is hij meer dan welkom. Ik moet hem wel waarschuwen: de opmerking over 'mensen die geen boeken lezen' viel niet zo goed.
Ook een mooie aanleiding voor een gesprek is het meldpunt voor linkse leraren. Niet origineel, de Duitse AFD lanceerde er in oktober 2018 al een. Ik heb daar toen een foto van op mijn leraren instagram en facebook gezet, leuke discussie met wat oud leerlingen. Ik hou van die discussies, daar begint het nadenken. Maar nu lijkt het alsof ik me moet verantwoorden over alles. Ik eet geen vlees (ik wil best een mammoet vloeren, maar eet hem niet op), ik kom met de fiets naar mijn werk (omdat ik anders nog dikker word) en heb een groot hart en help graag iemand. Zoals veel leraren, mensen in de zorg en politiemensen. Moet ik daar over zwijgen als een leerling er naar vraagt? Als ze me Googelen is het wel helder uit welke hoek de wind waait. Leraren zijn vaak meer rolmodel dan ze denken, mijn dochter noemde me laatst 'influencer'. Dat is een mooie, maar verantwoordelijke taak. Ben ik daarmee een indoctrinator (mooi woord voor de volgende speech van Thierry)? Als ik het al ben, bak ik er weinig van. Ik geef nu 25 jaar les in Edam-Volendam, en daar haalden FvD en PVV samen bijna de helft van de stemmen. Het is ook lastig hersenspoelen, als je iets tegen een puber zegt doet hij het tegenovergestelde. Ik blijf maar gewoon doen waar ik zo van hou. Leerlingen de basis bij brengen van hoe onze democratie werkt. En als ik echt in vorm ben: ze kritisch laten nadenken.