• Jos Lutz

In kleine dingen

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Ik fiets graag, en niet alleen in de zomer. Hoewel we al een tijd geen Elfstedentocht hebben gehad, moet je je daar in de winter wel op kleden. Zoals de Noren zeggen: 'er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding'. Daarbij, van de prijs van een auto kun je heel wat jassen, mutsen en poncho's kopen. Die heb ik dan ook. Alleen had ik nog weleens koude handen, vingers vooral. Ik bedacht me dat ik als kind wanten had, dan zaten je vingers lekker bij elkaar. Dus trakteerde ik mezelf op een goed paar wanten bij een buitensportwinkel. Niet de allerduurste (weet u dat er wanten van 160 euro bestaan?!) maar wel goeie. En ze doen het echt supergoed. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan, dacht ik hardop op de fiets.


Ik denk omdat wanten niet cool zijn. En blijkbaar zat er jarenlang een idee in mijn hoofd dat je beter koude handen kan hebben dan niet cool zijn. En nu ik 52 ben, heb ik pas de wanten waar ik gelukkig van word. Als klap op de vuurpijl steken er elastieken uit die je als bandjes om je pols kunt schuiven. Briljant. Als je je sleutel moet pakken, je rits bedienen of je telefoon oppakken, bungelen je wanten aan je arm en raak je ze nooit kwijt. Als kind hadden we een touwtje door onze jas heen lopen waar onze wanten aan hingen. Geniaal concept.

Maar toen we naar de middelbare school gingen , moesten die natuurlijk weg. Stel je voor, echt niet chill. Een wrede speling van de natuur trouwens, want juist pubers raken alles kwijt. Je zou het liefst hun sleutels, handschoenen en telefoon aan hun jas vast naaien.


In de voorjaarsvakantie las ik het veel verkochte boekje 'the subtle art of not giving a f*ck' van Mark Manson. Dat ging niet over wanten met touwtjes, maar die hadden er prima tussen gepast. Volgen Manson kun je je maar druk maken om een beperkt aantal dingen in je leven, en moet je dus goed nadenken over waar je je f*cks aan geeft. Over wat echt belangrijk is, en wat niet. Tijdens je puberteit is het opeens heel belangrijk wat anderen van je vinden. Naarmate de jaren verstrijken ontdek je dat andere dingen veel belangrijker zijn.

En kun je gelukkig worden van wanten met touwtjes. Geluk zit in kleine dingen.