• Jos Lutz

Haters

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Laatst schoof een enorm cruiseschip in Venetië een beetje door en ramde de kade en een kleinere passagiersboot. Kan gebeuren. Voordat ik het op het nieuws hoorde stuurde een vriend van me al het filmpje. We zijn allebei van het varen dus dat schept een band. Ik reageerde dat ik er ook een paar keer geweest was, en dat het best een raar gezicht was die enorme flatgebouwen tussen die historische gebouwen. Spontaan noemde hij me 'cruise barbaar', een heel nieuw label maar het klonk niet best. Opeens flitste door mijn hoofd dat hij in Amsterdam op het water werkt, de gemeente de cruiseschepen uit de stad wil weren, en hij me nu waarschijnlijk net zo knetterlinks als Femke Halsema vond. Terwijl ik alleen opmerkte dat het een raar gezicht was. En zelf ook best wel een keer op zo'n cruise zou willen. Naar het Noorden, en dan ijsduiken. Maar ik was al ingedeeld bij de tegenstanders. Ik denk dat ik een keer samen met hem ga. Ook al bleek later die week dat één grote rederij al meer CO2 uit stoot dan alle auto's in Europa samen.
Als je met een heleboel mensen samen probeert te leven, in een samenleving zeg maar, geeft dat af en toe wrijving. Niks mis mee. Je wisselt je standpunten uit, weegt alles af en sluit een compromis. Dat polderen heeft ons veel gebracht, omdat rust en stabiliteit goed zijn voor de economie. Maar het lijkt een beetje uit de gratie. Zoals de Amerikanen na 9/11 de wereld indeelden in 'je bent voor ons, of je bent tegen ons' wordt elke discussie teruggebracht naar 'voor of tegen'. Terwijl je er ook best genuanceerd over kan denken. Maar daar maak je geen vrienden mee, zeker niet op social media. Toch gaf de uitslag van de Europese verkiezingen me weer wat hoop. De PvdA werd de grootste, vooral door Frans Timmermans. Een slimme, zachtaardige man. Je hoort 'm met zijn zachte G niet gauw "Grab 'm by the Pussy!" roepen.
Eén van mijn favoriete wetenschappelijke tijdschriften, de Linda, ging laatst over haters. Linda de Mol en een paar andere bekende Nederlanders vertelden openhartig over wat ze zoal over zich heen krijgen aan scheldpartijen en bedreigingen. Om beide kanten te belichten kwamen er ook een paar online haters ('trollen') anoniem aan het woord. Wat je vaker hoort, is dat beledigen en bedreigen zo makkelijk is geworden door internet en social media. Maar daar kies je toch zelf voor? Die zou je uit kunnen zetten. Apps van je telefoon, geen openbare accounts meer. Hopelijk is ook dit een golfbeweging. En komen we over een paar jaar weer in een tijdvak van vrede en liefde. Ik ben er klaar voor.