• Jos Lutz

Goedkoop is duurkoop

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Het is bij Rutte 1 t/m 3 wat trager doorgekomen, maar de meeste mensen hebben nu wel door dat het gruwelijk mis gaat met onze planeet en dat we iets moeten gaan ondernemen om nog wat over te laten voor onze (klein) kinderen. Hij mompelt nog iets over 'draagvlak' en 'niet alles in een keer' maar daar is het wat laat voor. Moeilijke beslissingen vragen om echt leiderschap, voor het grotere belang moet je ook impopulair durven zijn. De 'wat overkomt me nu' reflex is helemaal ongeloofwaardig. De Club van Rome werd in 1968 opgericht, er zijn genoeg signalen geweest. Maar ach, Trump gelooft ook nog steeds dat klimaatverandering een verzinsel van de Chinezen is om zijn economie af te remmen. Ieder zijn bubbel.

In een ding heeft ons kabinet gelijk: het gaat pijn doen. Dat lijkt me logisch. We zijn er heel lang vanuit gegaan dat er geen einde zou komen aan onze fossiele gasbel en die heeft ons veel welvaart gebracht. Plastic bracht ons panty's en tupperware en onze auto's werden groter en luxer. Op vakantie gingen we steeds vaker, en verder, want de buren gingen ook. Daar zullen we op in moeten leveren. En gezien onze rijkdom in Nederland kunnen we dat ook. We hebben fysio voor katten en wildviaducten. Obesitas en Heel Holland Bakt. Ik weet dat er ook armoede is, en dat die kloof eerder groter dan kleiner wordt, maar we zijn nog steeds een van de rijkste landen ter wereld. We gooien 800.000 broden per dag weg.
Nu het de overheid niet echt lukt om knopen door te hakken, ligt er nog meer verantwoordelijkheid bij ons als burger, als consument. En oh wat is dat moeilijk. Ik wil een weekje met mijn moeder naar Schotland, de ferry is 2 à 3 keer duurder van vliegen en auto huren. Ik wilde in december ons schip versieren met mooie lichtjes in de mast. Professioneel spul kost een vermogen, dus het werden goedkope Chinese ledslingers in de uitverkoop. Na een paar dagen stevige wind waren ze allemaal stuk. Zonde van het geld, nog slechter voor het milieu. Om mijn geweten nog wat te sussen breng ik de 50 meter plastic en ledjes naar de gemeentewerf, maar het kwaad is natuurlijk al geschied. Biologische producten zijn duurder dan kiloknallers, minder eten is wel goedkoper. Een elektrische of hybride auto is duurder dan een fossiele. Allemaal keuzes, maar ze vallen niet mee. Je denkt al snel 'waarom zou ik het doen, als anderen..' . Opeens is de uitdrukking 'goedkoop is duurkoop' actueler dan ooit. Als we blijven kiezen voor goedkoop zal ons dat uiteindelijk duur komen te staan.