• Jos Lutz

Gelutz in de Ruimte

Als docent, vader, ondernemer en betrokken Purmerender verwondert Jos Lutz zich regelmatig. Elke twee weken deelt hij zijn gedachten met lezers van Het Gezinsblad in de column 'Gelutz in de Ruimte'.

Trots op het VMBO

Deze week zijn onze 4e klassers begonnen met de praktijkexamens en gaan onze 3e klassers op stage. Een spannende tijd, prachtig om onze opgroeiende jongmenschen zo met hun opdrachten bezig te zien. Bij de examens en op de stages in de bedrijven. Het geeft je een trots gevoel.

De bedrijven uit de regio staan met kraampjes op onze open dagen en onze onderbouwers worden warm ontvangen tijdens bedrijfsbezoeken. Ze hebben steeds meer werk maar te weinig collega's om al het werk te doen. Dit geldt overigens voor alle beroepen op MBO niveau. Logistiek, loodgieters, ICT'ers, beveiligers, horeca en zorg.

STRESS Dat het maakt het extra vreemd om te horen hoe ouders van groep7/8 sleuren aan hun kinderen met bijles, toets training en 'onafhankelijke' IQ testen. Want oh jee, als het schooladvies maar geen VMBO is. Om onverklaarbare redenen krijgen de laatste jaren steeds meer kinderen een havo/vwo advies. Zijn we slimmer geworden in Nederland? Dat is moeilijk te meten. Wel dat een derde van de scholieren last heeft van stress of zelfs burnout verschijnselen.

Een deel van de gepushte kinderen mag na 2 of 3 jaar alsnog naar een VMBO. Daar zie je ze meestal weer opbloeien. Dat noemen ze 'afstromen'.

VOORSPELLEN Het VMBO bestaat bijna 20 jaar, toen ik in Edam begon was het nog een LTS. Daarvoor een Ambachtsschool. Ik zie u denken als ouder. Ik zie mijn kind geen lasser of schilder worden. Dat is ook lastig voor te stellen in groep 7/8. En moeilijk te voorspellen. Ik heb via social media veel contact met oud leerlingen.

Ze komen overal terecht, ook in heel andere beroepen. Sommige leren door (MBO, HAVO, HBO) of worden ondernemer. Als kleine zelfstandige, maar er zitten ook grote bedrijven bij.

EER Onze leerlingen gaan zelfs meedoen aan de Young Solar Challenge, ze gaan een boot bouwen die op zonne energie vaart. Hoe gaaf is dat. Het is een eer om een klein beetje bij te mogen dragen aan de groei van deze kinderen. Daar zijn we trots op. De ouders van onze kinderen ook. Nu nog de ouders die het VMBO nog niet kennen. Kom een keer kijken, wij zijn trots op het VMBO.